Van, mit földi halandók nem érthetnek…

Sebes György 2021. június 10. 09:02 2021. jún. 10. 09:02

Isten útjai kifürkészhetetlenek. Meglehet, emiatt övezi bizonytalanság földi helytartójának szándékait. Ez most bennünket, magyarokat is közvetlenül érint, hiszen a katolikus egyházfő Budapestre készül.

Jó lenne ismerni, többet tud-e a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szentszék sajtóhivatalánál. Ha igen, az nagy hír, címlapra kívánkozik. Ha nem, akkor mi a magyarázata annak a közleményüknek, amelynek lényege, hogy a Budapestre látogató Ferenc pápa mindenképpen találkozik a magyar vezetőkkel. Jó lenne ismerni az igazságot, mert most csak találgatni tudunk. Meg a tényeket egymás mellé tenni.

Néhány napja feltűnést váltott ki a National Catholic Register konzervatív amerikai portál értesülése, miszerint a katolikus egyházfő nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János államfővel. Ez felkeltetette a német nyelvű katolikus sajtó érdeklődését is. A katholisch.de nevű, ugyancsak konzervatív portál azt írta, a pápai vizit diplomáciai konfliktushoz vezet, amennyiben bebizonyosodik, hogy igaz a hír.

Beer Miklós nyugalmazott püspök ezután azt mondta, az eucharisztikus kongresszus Hősök terén tartandó zárómiséje után a magyar politikusok bizonyára kezet foghatnak a pápával. Hozzátette, nem kell politikai felhangokat keresni, egyszerűen csak örüljünk, hogy Magyarországra jön az egyházfő. Az eucharisztikus kongresszusokra nem szoktak elmenni a pápák. Amúgy eleve nem is volt szó protokolláris fogadásokról.

Ezek után a Népszava a legilletékesebbhez, a Szentszék sajtóhivatalához fordult. Azt a választ kapták, hogy az egyházfő budapesti látogatásának részletei akkor lesznek hivatalosak, ha a honlapjukon közlik majd. „Jelenleg nem állnak rendelkezésre részletes információk Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban” – közölték. És még annyit, hogy a részletes külföldi programot egy-másfél hónappal az adott vizit előtt teszik közzé. Ez valószínűsíthetően július vége felé történhet meg.

Mindebben meg is nyugodhattunk volna, hiszen világossá vált, hogy egyelőre semmi sem derülhet ki. Találgatni persze közben is lehet. Ám a jelek szerint, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának ez a megoldás nem volt megfelelő. Közölték hát, hogy Ferenc pápa a tervek szerint külön találkozik Áder Jánossal és Orbán Viktorral is, továbbá a kormány tagjaival és más magas rangú állami vezetőkkel. Egyúttal sajnálatosnak minősítették, hogy a még szervezés alatt lévő programról „hamis információk és téves értelmezések" jelentek meg a magyar és a nemzetközi médiumokban. Hozzátették, nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából".

Ezzel követ dobtak a már megnyugodni látszó vízbe. Jó nagy követ. Mindenesetre felmerül a kérdés, hogy ők – ezek szerint – miért és honnan tudnak többet, mint a Szentszék sajtóhivatala? Felmerül az is, amennyiben – mint írták – valóban most szerveződik a látogatás programja, akkor miért olyan biztosak, hogy lesz külön találkozó? Ha pedig – feltéve, de meg nem engedve – esetleg mégsincsenek pontos információk birtokában, akkor miért érezték kötelességüknek, hogy hangsúlyosan kiálljanak a magyar vezetők mellett? Netán ők is úgy érzik, a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos politikája valóban arra ösztönözheti az egyházfőt, hogy kerülje a személyes kontaktust velük?

Megannyi kérdés, rengeteg bizonytalanság.

Talán a válaszok nem is itt, hanem égi hatalmaknál keresendők.