Vízhiány: mától újabb magyar városban korlátozzák a fogyasztást

Balkanyar 2022. július 2. 06:43 2022. júl. 2. 06:43

A vízhiány miatt szombattól másodfokú fogyasztási korlátozás lép érvénybe Szentendrén.

Fülöp Zsolt polgármester a 24.hu-nak elmondta, hogy a súlyosabb fokozatú korlátozás ideje alatt továbbra is tilos a lakossági fogyasztóknak az öntözés, a medencefeltöltés, az autómosás és minden ehhez hasonló nagyobb vízigényű tevékenység. Mostantól a nagyfogyasztó vállalkozásoknak (10m3/nap átlagfogyasztás felett) is kötelezően csökkenteniük kell a vízfelhasználásukat. A cégekkel szemben az az elvárás, hogy tíz százalékot faragjanak le az eddigi fogyasztásukból.

A polgármester szerint fontos, hogy éjszaka sem kezdjen senki öntözni, mert a vízszolgáltató ebben az idősávban tudja feltölteni a tározókat.

Fülöp azt is közölte, hogy Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez (DMRV) tartozó települések polgármesterei pénteken egyeztettek. A megbeszélésen világossá vált, hogy a DMRV rendszere a közeljövőben nem tud majd jelentős kapacitásnövekedést produkálni, ezért fel kell készülni a mostanihoz hasonló vízhiányos periódusok bekövetkeztére.

A polgármesterek úgy döntöttek, hogy fogyasztáskorlátozások skáláját kibővítik, és bevezetik az úgynevezett nulladik fokozatot is, amely arra szolgál majd, hogy a várható kánikulára és következményeire előre figyelmeztessék a lakosságot.

Fülöp Zsolt megköszönte a főváros vezetésének, hogy az elmúlt napokban lajtoskocsikkal segítették a város vízellátását.

Forrás: 24.hu