A fideszesek csaknem felének is szemet szúr a NER-es rongyrázás

Balkanyar 2023. szeptember 18. 09:45 2023. szept. 18. 09:45

A Publicus Intézet kutatása szerint kevesen hiszik el, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből vált dúsgazdag vállalkozóvá.

A megkérdezettek mindössze tíz százaléka tartja Mészáros Lőrincet olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megbízásából készült.

További 23 százalék azzal ért egyet, hogy Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók tíz százaléka szerint zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz.

A legnagyobb csoportnak (44 százalék) lesújtó a véleménye Mészáros személyéről és teljesítményéről is: ők úgy ítélik meg, hogy a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”. (A fennmaradó 13 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni).

Ami a luxusjachtozásról szóló hír fogadtatását illeti, 30 százalék szerint „nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc”. Ezzel szemben kétszer ennyien (60 százalék) képviselik azt az álláspontot, hogy – mivel Mészáros Lőrinc közpénzből gazdagodott meg – jogos a kiemelt érdeklődés, ami az ügyet kíséri.

A többség (52 százalék) nagyon jellemzőnek tartja a kormányközeli elitre a luxust, a rongyrázást, 24 százalék szerint ez „inkább jellemző”. Kisebbségbe szorultak azok, akik úgy vélik, hogy ez „inkább nem jellemző” (10 százalék), vagy „egyáltalán nem jellemző” (8 százalék). Még a fideszesek 44 százaléka is társítja a luxust és a rongyrázást a kormányközeli elittel: a bizonytalanok körében ez az arány 84 százalék, az ellenzékiek körében 93 százalék.

Sokan, 41 százaléknyian egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy amikor arról döntenek, kire szavaznak, nem vehetik figyelembe a korrupció kérdését, mert minden politikus korrupt. A többséget kitevő 52 százalék azonban ezzel nem ért egyet, 7 százaléknyian nem válaszoltak.

A magyar szavazók túlnyomó többsége (77 százalék) szerint nem szabad beletörődnünk abba, hogy a korrupciót a politika természetes részeként mutatják be nekünk. Hasonló arányban (74 százalék) az emberek azt is hozzáteszik, hogy a korrupciónál vannak ma jóval nagyobb problémák Magyarországon.

A megkérdezettek 58 százaléka úgy tapasztalja, hogy a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint a korábbi időszakokban.

Forrás: Népszava