A víz veszélyei és a bajai búvár

Balkanyar 2024. július 29. 09:51 2024. júl. 29. 09:51

A nyár a strandszezonról, a fürdőzésről szól, de a lehetséges veszélyekre kevesebbet gondolunk. A nem kívánt vízi balesetekre pedig érdemes felkészülni, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi a teendő ha baj van. Gyulánszky Milán több mint 21 éve mentőbúvár. Baján és környékén szerencsére idén még nem volt feladata, s hogy ez a továbbiakban is így maradjon, a vízi balesetek megelőzésére hívta fel a figyelmet. Megelőzésképpen először is a vízbiztonságot emelte ki, továbbá hangsúlyozta: a fuldoklás legtöbbször csendben és sok esetben gyorsan bekövetkezik. Ilyenkor elég egy mély lélegzet a víz alatt ahhoz, hogy az ember elveszítse a kontrollt és többé ne legyen ura a helyzetnek.

 

– A vízben való biztonságos lét egy gyerek, de egy felnőtt szempontjából is elengedhetetlen, olyan szülővel vagy társsal menjen be valaki a vízre, aki tud rá és önmagára is vigyázni. Egy szülőnek tudnia kell kontrollálnia a gyermekét a vízben is. A fuldoklást egy laikus legtöbbször észre sem veszi, mert a légzőszervvel, a szájjal a gyermek a lélegzetvételre koncentrál és nem arra, hogy hangot adjon ki ahhoz, hogy segítséget kérjen. Ezért nagyon fontos, ha egy társaságban vagyunk, figyeljünk oda egymásra. Ha pedig gyerekekkel, akkor soha ne hagyjuk őrizetlenül a vízbe menni őket. Jó ha tisztában vagyunk az adott tó, folyó jellemzőivel is. Állóvízről vagy folyóvízről van e szó, milyen a mélysége, örvénylik e egyes részeken – mondta el a baon.hu-nak Gyulánszky Milán. – Sajnos, van rá példa, hogy úgy használják a vízi eszközöket, hogy nem tudnak úszni, s legtöbbször mentőmellényt sem vesznek fel. Aki nem tud úszni, lehetőleg olyan mélységig menjen, a vízbe ahol még nincs szüksége erre a tudásra. Ha vízi járművet használ - kajak, sup, vízibicikli, stb – mindenképpen vegyen mentőmellényt.

– A Sugovicán kötelező a mentőmellény supozás közben, még az úszni tudó felnőttnek is. De például a Balatonon a vízibiciklin nem kötelező ez a védelem, viszont ott van mélységkorlátozó bója, tilos beljebb menni. A vízi járművek esetében, ha megtörténik a baj, fontos, hogy a bajba jutott a kezét a feje fölé tartva haladjon. Ha esetleg bármilyen szilárd tárgy van fölötte, ne a fejével érje el azt, mert úgy akár az eszméletét is elveszítheti, ami már szinte egyenes út a fulladáshoz – mondta a mentőbúvár.