Az MSZP alternatív javaslatokat alkotott a kormányzásra – gondoskodó államra van szükség!

Balkanyar 2023. november 29. 13:44 2023. nov. 29. 13:44

Új programot alkotott az MSZP, ennek részleteiről, a szociális ellátások megújításáról, a mindenkinek nyújtott megélhetési biztonságról tartott szerdán sajtótájékoztatót dr. Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője.

Az embereknek olyan segítségre van szükségük, ami akkor is a felszínen tartja őket, ha már minden összedőlni látszik - erről beszélt a sajtótájékoztatóján dr. Tóth Bertalan.  Az MSZP frakcióvezetője a párt Rendszerváltást című programjának szociális biztonságról szóló pontjait mutatta be.

Dr. Tóth Bertalan szerint az utóbbi évek válságai megmutatták, hogy szinte bárki, bármikor elveszítheti az állását, a jövedelmét, amivel veszélybe kerülhet az ő és családja megélhetése. Ezért javasolja az MSZP, hogy az állam növelje azoknak az ellátásoknak az összegét, amelyekre egyfajta alapjövedelemként mindig lehet számítani. „Mert a dolgozó magyar embereknek biztonság kell. A biztonság alapja pedig a széleskörű kiszámíthatóság, amit egy jól működő államnak kötelessége megteremteni; az államnak ugyanis nemcsak követelnie kell az állam polgáraitól, hanem segítenie is, ha a helyzet úgy kívánja” – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő, aki szerint a Fidesz a legnagyobb bajban cserbenhagyta az országot, az állástalanokat, a nyugdíjasokat, a kiskeresetűeket és a fiatalokat.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta: pártja kezdeményezi a Rendszerváltást! című programjában azoknak az ellátásoknak a rendbetételét, amelyek garantált megélhetést jelenthetnek azoknak, akiknek erre szükségük van. A szocialisták a gyermeket nevelők esetében az anyasági támogatás összegét radikálisan megemelnék, az alanyi jogon járó családi támogatásokat, vagyis a családi pótlék, a GYES és GYED összegét megdupláznák, garantálva ezek értékállóságát. A nyugdíjakat kiegészítenék olyan közösségi javakkal, szolgáltatásokkal és szociális juttatásokkal, amelyekkel együtt minden nyugdíjas számára garantálják a megélhetést. Az álláskeresőknek meg kell kapniuk a korábbi fizetésük 60 százalékát, de legalább a létminimumot; ezt a jövedelempótló támogatást kilenc hónapig kell folyósítani. A közmunkások és a támogatott foglalkoztatásban résztvevők juttatása nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél. A szocialisták programja szerint legalább a mindenkori minimálbér járna azoknak a munkaképes embereknek is, akik valamilyen társadalmi hozzájárulással teszik hasznossá magukat, például képzésben vagy otthoni gondozásban vesznek részt.

Dr. Tóth Bertalan szerint azokat sem szabad magukra hagyni, akik kiesnek a foglalkoztatásból és nincs semmilyen jövedelmük, nekik is meg kell kapniuk azokat a szociális juttatásokat, közösségi javakat, szolgáltatásokat, amelyek legalább a létminimum szintjén biztosítják a megélhetésüket.

Az MSZP külön segítené a fiatalokat egy olyan életkezdési támogatással, amely esélyt ad nekik a későbbi boldoguláshoz. Ezért javasolják, hogy az állam minden 18 évnél fiatalabb, állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak nyisson esélyteremtő megtakarítási számlát 300 ezer forint értékben, ez az összeg minden évben további állami támogatással gyarapodna, amíg az illető fiatal el nem éri a 18 éves kort. Az évenkénti állami támogatás mértéke a család anyagi helyzetétől függően változna. 18 éves kor fölött az összegyűlt életkezdési támogatás lakhatásra vagy továbbtanulással lehetne költeni. Lakhatás alatt az albérlet és rezsiköltségeket, illetve az új lakás vásárlását értjük – hangzott el az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján. Továbbtanulás címén pedig a felsőoktatási tanulmányok vagy másfajta felnőttképzés, esti iskola, szakmai képzés vagy nyelvtanfolyam tandíját lehetne ebből fedezni.

„Abból, amit elmondtam, látható, hogy az MSZP konkrét javaslatokkal és tettekkel akarja növelni a magyar állampolgárok megélhetési biztonságát” – mondta dr. Tóth Bertalan. Hozzátette: „Mi ezt a kézzelfogható programot kínáljuk Magyarország számára. Gondoskodó állam, biztonság és biztos megélhetés. Ha ön is ezt akarja, kérem álljon mellénk!”