Az MSZP szerint kell egy Budapest-törvény és kellenek közvetlen uniós források

Balkanyar 2024. május 2. 11:44 2024. máj. 2. 11:44

Az Orbán-kormány az elmúlt 14 év alatt szisztematikusan építette le az önkormányzatiságot, és ebben az évben már összesen 848 önkormányzattól von el forrásokat – mondta Varga László, az MSZP elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol pártja javaslatairól beszélt, amelyek között szerepel az uniós források közvetlen felhasználása és az önkormányzati jogkörök visszaépítése.

Varga László elmondta, egy közérdekű adatigénylés alapján kiderült az is, hogy a Pénzügyminisztérium már nem is tagadja, hogy az önkormányzatoktól elvont szolidaritási hozzájárulást már nem a nehezebb sorsú településeknek juttatja, hanem egyszerűen beönti az állami költségvetésbe. „Ez tulajdonképpen egy sarc az önkormányzatok számára” – vélekedett Varga László.

A szocialista politikus rámutatott, kiüresítette az önkormányzatokat az elmúlt másfél évtizedben a Fidesz, a kormány az uniós elveknek teljesen ellentmondva fosztotta meg a jogainak egy részétől a településeket, de még forrásaik, autonómiájuk jelentős részétől is.

„Az Európai Unióban ezzel szemben fontos elv, hogy a helyben meghozható döntéseket ott kell meghozni, és az ehhez szükséges  forrásokat ott kell hagyni, illetve oda kell juttatni” – fogalmazott Varga László. Hozzátette, ezzel szemben a Fidesz radikális központosítást hajtott végre az önkormányzatok kárára, az oktatás, az egészségügy területén is. „Ezért a közszolgáltatások jelentős részének megszervezése ma a helyi viszonyokat nemigen ismerő, távoli központokba került, és ezen változtatni kell.”

A demokrácia utolsó védőbástyái az önkormányzatok

Olyan felelős városvezetőkre van szükség, akik a helyiek érdekeit tartják szem előtt, és fontos az is, hogy könnyebb legyen helyi népszavazásokat kezdeményezni, emellett a közösségi költségvetés gyakorlatát minél több helyen bevezetni – foglalta össze Varga László. „Önálló és autonóm önkormányzatokra van szükség, a települési vagy járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak, így a közoktatásnak, az egészségügynek, a járóbeteg-ellátásnak és a szociális ellátások körének, de ehhez hasonlóan a helyi közösségi közlekedésnek és a hulladékgazdálkodás helyi megszervezésének is.”

Új Budapest-törvényt akar az MSZP

Ez teljesen világossá tenné a fővárossal való viszonyrendszert, a feladatokat, a hatásköröket és a szükséges forrásokat. „Ezt a törvényt haladéktalanul meg kell alkotni.”

Közvetlen Európai források kellenek

Varga László felhívta a figyelmet arra, hogy a településeknek közvetlenül hozzá kell férniük az uniós forrásokhoz, hogy ne kelljen a Fidesz-kormány közbeiktatásával elosztani a támogatásokat, emellett az önkormányzatoknak az oktatás területén is nagyobb mozgásteret kell biztosítani. „Meg kell adni a lehetőséget, hogy ismét iskolafenntartóvá váljanak a települések, különösen a klasszikus iskolavárosok.”

Kiemelten fontos, hogy megérkezzenek az európai uniós források hazánkba, ezért megállapodásokra van szükség az Európai Unióval – tette hozzá Varga László. „Barátokat kell keresni, nem ellenségeket, szövetségeseket kell szereznie Magyarországnak az EU-ban. Ennek egyik élharcosa Tüttő Kata, aki a Magyar Szocialista Párt jelöltje, az MSZP-DK-Párbeszéd közös listáján. Arra kérünk mindenkit, hogy támogassa ezt a listát azért, hogy Tüttő Katához hasonló, jó szakemberek kerülhessenek az Európai Parlamentbe” – zárta sajtótájékoztatóját Varga László.

Forrás: Hírklikk