Az Orbán-család látható vagyona hamarosan átlépheti a 100 milliárdot

Balkanyar 2023. június 2. 10:15 2023. jún. 2. 10:15

Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik Orbán Viktor családja. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemre tettek szert, addig mostanában rendre évi 2-3 milliárd forint bevételük van ilyen forrásból.

Jól meglovagolta 2022-ben a kedvező piaci helyzetet a miniszterelnök édesapjának többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. A G7 összeállítása szerint a cég már 2021-ben is rekord árbevételt ért el, először átlépve az 5 milliárd forintot, tavaly azonban még ezt is sikerült megfejelni, és már a 6 milliárdtól sem maradt el sokkal a forgalom.

A bevétel elég jelentős része ráadásul nyereség soron is megmaradt. A profit ugyancsak rekordszintre emelkedett, és átlépte a 2 milliárdot. Ez nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami ágazati összevetésben is kiugró – írja a lap.

A miniszterelnök édesapjának cége nem szégyenlősködött: a teljes nyereséget kifizették a tulajdonosoknak. Orbán Győzőre a profitból egymilliárd forintnál valamivel több jutott.

A lap emlékeztet: a Dolomit 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben kétszer annyi osztalékot fizetett, mint a megelőző bő egy évtizedben összesen, és Orbán Viktor szüleinek, illetve testvérének többi vállalatából is elkezdtek dőlni a százmilliók. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta a család bányászati és kapcsolódó cégei így összesen közel 10 milliárd forintnyi osztalékot fizettek.

A felpörgő bányabiznisz ellenére azonban az utóbbi három-négy évben már így sem ebből a szektorból gazdagodott elsősorban a miniszterelnök (tágabb értelemben vett) családja. Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzletei mostanra egy nagyságrenddel több pénzt termelnek, mint a bányák.

A BDPST Zrt. dolgozónként másfél, összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze 2022-ben. A vállalat hivatalosan ingatlan-adásvétellel foglalkozik, valójában azonban egy nagyobb cégcsoportot összefogó vagyonkezelő. Bevétele is leginkább a tulajdonában lévő cégekből származik: osztalékból és árfolyamnyereségből. Az előző négy esztendőben Tiborcz cégei összesen 6,6 milliárd forint osztalékot fizettek.

Tiborcz István vagyonát a májusban megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány közel 70 milliárd forintra becsülte, ám ekkor még nem lehetett ismerni a BDPST tavalyi, kiugró számait. Ennek fényében nem lenne meglepő, ha belátható időn belül a miniszterelnök családjának látható vagyona is átlépné a 100 milliárdot – teszi hozzá a g7.

Forrás: G7