Dr. Tóth Bertalan: Senki sincs, aki elhiszi, hogy Orbán nem tudott a kegyelmi ügyről

Balkanyar 2024. február 26. 15:45 2024. feb. 26. 15:45

Az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor beszédére reagált a parlament tavaszi ülésszak első napján. Dr. Tóth Bertalan szerint a Fidesz és a kormány nem csak gazdasági és szociális, de morális válságba is kormányozta Magyarországot a kegyelmi botránnyal.

A szocialista frakcióvezető hosszasan sorolta a válság tüneteit: a GDP nem „pozitív nulla” lett, hanem inkább „mínusz egy”. Csökkent a foglalkoztatottság, növekedett a munkanélküliség, drasztikusan visszaesett a fogyasztás. Dr. Tóth Bertalan idézett egy kutatást, mely szerint tízből hét magyar kereső, családfenntartó nem jön ki a hó végén a fizetéséből. Az egészségügy romokban, a szociális ellátórendszer romokban – folytatta a felsorolást az MSZP-s országgyűlési képviselő. Dr. Tóth Bertalan szerint a nemzetközi színtéren, a szövetségeseinknél bizalmi válságot okozott a kormány. „Szégyenkezünk is maguk miatt” – mondta Dr. Tóth Bertalan hozzáfűzve, hogy szövetséget értékalapon szoktak kötni, a kupeckedés pedig érdekalapú. „Valóban, várjuk, hogy ezzel a svéd NATO-csatlakozással ki járt jól, azok, akik eladták nekünk a Gripeneket sok pénzért, vagy mi, akiknek ezért fizetni kell?” – ironizált a frakcióvezető. 

Dr. Tóth Bertalan szerint az elmúlt hetekben a Fidesz-kormány morális válságban sodorta Magyarországot. „Ez a morális válság oda vezetett, hogy önök nem méltóak arra, hogy Magyarországot képviseljék. Mert önök szerint nem az a valódi probléma, hogy pedofil bűncselekmények történtek egy állami gyermekotthonban évekig, hanem az, hogy ez kiderült” – mondta az MSZP frakcióvezetője. „Önök szerint nem az a baj, hogy képmutató módon beszélnek családról, gyermekvédelemről, miközben a valóságban gyermekeket szexuális molesztáló bűnözőket mentegetnek, leépítik a gyermekvédelem intézményét, hanem az, hogy leleplezték az önök pedofilsegítő tevékenységét” – tette hozzá dr. Tóth Bertalan. Majd odaszúrt még egyet: „Nem véletlenül mondják most önökre, hogy pedofidesz.” 

A szocialisták frakcióvezetője szerint nincs az rendben, hogy a miniszterelnök a kegyelmi ügyet „hibának” nevezte. „Ez súlyos erkölcsi bűn volt” – mondta dr. Tóth Bertalan. Hozzátette: „Pedofilvédő, pedofilmentegető, pedofiltámogató politikusoknak nincsen helyük a közéletben.” 

„Ön azt mondta, Novák Katalin és Varga Judit lemondása megerősíti önöket. Ha ez így van akkor, azt javaslom, végezzenek még néhány hasonló erősítő gyakorlatot, ráfér önökre. Mert azt az egyet senki, még egyszer mondom, senki nem hiszi el, hogy a Bicskei Gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársának kegyelmét önállóan döntötte el Novák Katalin” – címezte a mondandóját a miniszterelnöknek dr. Tóth Bertalan. Hozzátette, azt se hiszi el senki, hogy önállóan, kizárólag saját döntése alapján vállalta a kormány nevében a politikai felelősséget Varga Judit. „Nincs az az ember Magyarországon, aki elhiszi, hogy ön egy ilyen ügyről nem tudott, sőt, nemcsak, hogy nem tudott, de ne döntött volna ebben a kérdésben” – mondta dr. Tóth Bertalan, továbbra is a miniszterelnöknek címezve. Az MSZP frakcióvezetője az alábbi kérdéseket tette fel Orbán Viktornak: Ön adta ki a parancsot, hogy Varga Judit változtassa meg a korábbi véleményét és ellenjegyezze Novák Katalin kegyelmi döntését? Ha nem, akkor ki adott Varga Juditnak az ön környezetében javaslatot, utasítást? 

Dr. Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz és az, aki ezekben a döntésekben részt vett, nem távozik a közéletből, addig Orbán Viktor kormánya és pártja minden erkölcsi alapot elvesztett, hogy ezt az országot vezesse. 

Az MSZP frakcióvezetője szerint az a botrány, amelyik rámutatott az Orbán-kormány és a Fidesz morális válságára, csak tünet. „Tünete a rendszerhibának, amiben élünk. Tünete annak, hogy nem működik ma Magyarországon az intézményrendszer, a hatalmi ágak nem tölti ki a funkciójukat, mert mindent a Karmelitából irányítanak. Tünete annak, hogy nem működik a szociális ellátórendszer, mert ilyen bűncselekményeknek korábban is ki kellett volna derülni. Tünete annak, hogy nem működik megfelelően a gyermekvédelmi rendszer” – hangsúlyozta dr. Tóth Bertalan. „És innen üzenném a leendő köztársasági elnöknek, Sulyok Tamásnak, hogy a gyermekvédelmi rendszer működésével kapcsolatban alapvető problémák vannak. Miközben ő 2019-ben még úgy fogalmazott, hogy mivel az Alkotmánybírósághoz ilyen ügyek nem kerültek, ezért rendszerhiba sincs. Üzenem neki, hogy van” – tette hozzá. 

„A mai válság a Fidesz-rezsim válsága, amely miatt egész Magyarország szenved és szégyenkezik. Lehet összeesküvés-elméleteket gyártani, hogy nem önök tehetnek erről, hanem a háború, a migránsok, Brüsszel, Soros, a Vasorrú Bába. De igen, ezekről önök tehetnek” – mondta zárásképp az MSZP frakcióvezetője. 

 

Forrás: Hírklikk