Egy NER-kompatibilis pap lebukása

Németh Péter 2024. szeptember 7. 14:30 2024. szept. 7. 14:30

Bese Gergőtől volt hangos a pénteki nap. Illetve az nyilván túlzás, hogy hangos; voltak, akik hallgattak róla, számukra nem is létezik az ügy. Tudják, hát hogyne tudnák, a bennünket olvasók nem süketek, és nem egyoldalúan tájékozódnak, szóval arról a papról van szó, akiről kiderült, hogy melegpartik szorgos résztvevője. 

Ami persze önmagában annyira nem is meglepő – mi az, amin itt már mi meglepődünk? – sokkal inkább Bese Gergő rejtőzködő élete. Megint pontosítok: nagyon sokan vannak, akik nem merik vállalni homoszexualitásukat, és ez azért fakad abból is, ahogy a társadalom – még inkább a jelenlegi hatalom – viszonyul a mássághoz. De nem akarok mindent Orbánék nyakába varrni, az egész világon jellemző a rejtőzködés, ritkább az őszinte coming out.

De Szájer József brüsszeli esete után a melegparti, mint fogalom is bemászott a köztudatba és talán a közbeszédbe is. Szájer, aki az alaptörvényben is rögzítette a melegek voltaképpeni elítélését, kizárását, a Fidesz egyik alapítója és vezetője volt, kizárt, hogy ne tudta volna róla szinte mindenki a pártjában, hogy a saját neme után érdeklődik, de mégis eljátszották az értetlent és a tudatlant, amikor lebukott. 

Mellesleg nem szívesen írok lebukásról, ezzel ugyanis csak erősítem azt a vélelmet, hogy a melegség egyfajta bűn. Még a melegpartik szervezése sem bűn, bármennyire is viszolyogtató; Szájernek sem azért kellett menekülnie az ereszcsatornán, mert ott volt a meztelen férfiak között, hanem mert a Covid tiltotta a társas összejöveteleket. 

No, de végre vissza Bese Gergőhöz. Hogy pap létére a férfiakhoz vonzódott, azt majdnem természetesnek tartom. Még azt is hajlandó lennék tudomásul venni – ha nem kiskorúak iránt érdeklődött –, hogy hallgatott róla, igyekezett titokban tartani. Igen ám, de ezt nem úgy tette, hogy szép csendben élte az életét, ellenkezőleg. Hangos volt. Hangosan bírálta a homoszexuálisokat, például a másságát megvalló Hodász Andrást. Fokozatosan került egyre közelebb a hatalmi elithez, már-már sztárpappá vált NER-körökben. Megáldotta a Karmelitát, felbukkant Semjén Zsolt mellett, a miniszterelnök közelében is látható volt, állami pénzekkel jutalmazták elvbarátságát, külföldi utakra vitték-küldték. Bese Gergő igazi kaméleon volt; ki tudja, mi fog még kiderülni róla. Mikor fogja saját magáról is elmondani, amit Hodásznak üzent. („Kedves András! Miért nem lehet emelt fővel távozni? Ez a téma úgy kellett a liberális meanstreamnak, mint egy falat kenyér.”) 

Nem, kedves Gergő: nem tudom ugyan, hogy kik azok a liberális meanstream, de ha mi vagyunk – mert hát persze mi vagyunk –, egyáltalán nem kellett. Nem abból áll az életünk, hogy melegekre vadászunk, sőt: éppen mi vagyunk azok, akik az elfogadás mellett állunk, és mert ezt tesszük, folyamatos támadásban van részünk a jobboldali – inkább szélsőjobb – kurzus részéről. Nekünk tehát semmiben nem segít a te lebukásod, atyám, mi még mindig inkább visszaengednénk a saját életedbe, és elfogadnánk azt, mint a tieid. 

Hát igen, a tieid. Voltaképpen, innen kezdve kiket nevezhetsz annak. Te mindent elkövettél annak érdekében, hogy NER-kompatibilissá válj, és ebbe bőven belefért a melegséged, akarom mondani a titkolt melegséged. Mostantól viszont nem létezel; a NER egyszerűen kitörölt a soriból. Mert hát náluk ez az ügy megoldása: eltávolítják a közös képeiteket, nem találkoztál Orbánnal, nem szentelted meg a Karmelitát, a jobboldali (megint: szélsőjobb) újságokat. Magyarul: hiába voltál barát, hiába másztál fel a NER csúcsaira, és mászásodat becsülték meg anyagiakban is, mostantól nem vagy.

Mert hát – és ezt nyilván nem tanultad meg – a NER így működik. A hatalom nem kér bocsánatot, nem nyilatkozik saját vakságáról, tudatlanságáról, nem, ilyet nem tesz. Egyszerűen megsemmisíti a bizonyítékokat – azaz téged –, mert ez az első és a végső reflexe. Nem érdekli, hogy az internet megőrzi a múltat, számára – ha egyszer törölte – nincs múlt. Ennek megfelelően működteti rendszerét, a tegnap – ha ellentétes a mával – nem létezik. 

Bese Gergő a süllyesztőbe kerül, és vele az ügye is. Mert hát azért van itt ügy: vajon hogyan lehetséges, hogy a titkosszolgálatok, amelyeknek – gondolom – feladatuk átvilágítani azokat, akik Orbán Viktor közelébe kerülnek, és politikai közszereplést vállalnak, miért nem jelezték: baj van… Vagy jelezték, csak a szolgálat fontosabb volt, és csekély esélyt adtak a lebukásnak? Nem tudjuk, és ezt már soha többé nem is fogjuk megtudni. 

Hallgatás vesz körül bennünket minden olyan ügyben, ami kellemetlen, kínos a NER-nek. És egy idő után hallgatunk mi is, hallgat a társadalom, olykor ugyan egy-egy pedofil – most éppen két pap is, egy időben Bese Gergővel – lebukott a pedofília miatt – de minden marad a régiben. 

Marad ez a farizeus világ.