Győrszentiván – még nincs akkugyár, de a magzatkárosító anyag már ott van a talajvízben

Balkanyar 2023. június 3. 09:00 2023. jún. 3. 09:00

Az akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószer, az NMP jelenlétét mutatta ki civilek által megrendelt szakértői talajvízvizsgálat Győr-Győrszentiván térségében. Ez az a vegyi anyag, amit néhány gödi kútban is kimutattak tavaly, és ami miatt a katasztrófavédelem is vizsgálatot rendelt el.

A Szívügyünk Szentiván által kezdeményezett akkreditált vizsgálat célja „egyrészt a talajvíz minőségét jellemző általános értékek meghatározása, másrészt a lakott területhez közeli ipari tevékenység talajvízre gyakorolt esetleges hatásainak ellenőrzése egy alapállapot felméréssel” – írták a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület által a hvg.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményében .

A győri közgyűlés tavaly szavazta meg, hogy ipari területté minősítenek 400 hektár szántóföldet Győrszentiván közvetlen szomszédságában, ezért is vágtak bele a vizsgálatba a civilek. A tervezett ipari park miatt korábban már volt egy sikertelen népszavazási kezdeményezés is. Az újonnan kijelölt ipari területen a feltételezések szerint a Volkswagen akkumulátorgyára épülhetne majd fel.

A márciusi mintavétel vizsgálatának eredményei szerint lítiumot és akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószer, az N-metil-2-pirrolidont (NMP) jelenlétét is kimutatták, ami korábban Gödön is aggodalmakat okozott. A másik anyag, ami jelen volt a vízben, az NMP. Ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható.

Egészségügyi hatása a bőr- és szemirritáción túl, a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed, magzatkárosító hatása van – írták a civilek, akik emlékeztettek, hogy az anyagot általában oldószerként használják különféle iparágakban, például a petrolkémiai és felületkezelési technológiák során, illetve a gyógyszeriparban. Koncentrációja Győr-Győrszentivánon 2 és 10 μg/l érték között volt.

A civilek szerint ezek alapján: célszerű lenne kivizsgálni a jelzett anyagok jelenlétének okait, és „a vizsgálatnak humán-egészségügyi kockázatelemzést is tartalmaznia kellene”, indokolt lenne két-három állandó talajvízfigyelő kutat létesíteni a lakóövezet és az ipari park közé.

Az NMP jelenléte miatt az egyesület közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, mely cégek használják jelenleg az ipari parkban ezt az oldószert, és az önkormányzathoz fordulnak, hogy a fenti javaslatok megvalósulhassanak.

Utoljára a Borkai-botrány körül volt akkora lakossági felháborodás és érdeklődés Győrben a Városházán, mint tavaly augusztusban egy pénteki napon, amikor előtte szerdán tudták meg a helyi lakosok, hogy fórum lesz a Győrszentivánon épülő ipari parkról – idézte fel a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Pollreisz Balázs, győri, szocialista önkormányzati képviselő. Hozzátette, „ha megnyílik a lehetőség egyszer arra, hogy Győrben az állampolgárok elmondhatják, szeretnének-e akkumulátorgyárat és veszélyes üzemeket, az példaértékű lesz.”