HVG: Tiborczéké lehet a kecskeméti konzervgyár

Balkanyar 2024. július 10. 07:40 2024. júl. 10. 07:40

A kecskeméti üzem a harmadik legnagyobb magyarországi konzervgyár.

A napokban a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezési eljárásában formálisan is tisztázták a magántőkealap végső tulajdonosainak kilétét, így megtörténhet az összefonódás, vagyis az Agrár-Finance Kft. egyedüli és közvetlen irányítást szerezhet a Kecskeméti Konzervgyártó Kft. felett – írja a HVG információira hivatkozva a 24.hu. Az Agrár-Finance alapítója a Főnix Magántőkealap, amelyet a Gránit Alapkezelő igazgat, és ez utóbbi a Gránit Bankon keresztül Tiborcz István érdekeltsége.

A kecskeméti üzem a maga bő 20 milliárd forint tavalyi árbevételével a Bonduelle és a Globus után a harmadik legnagyobb magyarországi konzervgyár. A nem széles termékpalettáról (kukorica, bab és borsó) az áruk több mint 90 százalékát külföldön értékesítik.

Manapság csak akkor érdemes konzervgyárat vásárolni, ha „ingyen pénz”, vagyis uniós forrás van a fejlesztésére, vagy ha nemzetgazdasági szempontból az állam vállalja a támogatását – mondták ágazati szakértők a HVG-nek. Az elmúlt években számos konzervgyár bezárt, a fogyasztók nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is inkább gyorsfagyasztott termékeket vásárolnak.

A konzervgyár – Kecskemét belvárosába beékelődve – hatalmas és értékes ingatlanon fekszik. A terület jóval nagyobb, mint amit az üzem használ, teljesen benyúlik a város belső részébe. Kecskeméten arra számítanak, hogy előbb-utóbb ez az ingatlan önállóan is érték lesz az új tulajdonos szemében: lakóparkot vagy szállodát építhet oda, például a bővülő Mercedes-gyár igényeinek kielégítésére.