Karsay közepesen mocskos kampányra számít - Interjú a XXII. kerület fideszes polgármesterével

Veress 2023. szeptember 26. 09:22 2023. szept. 26. 09:22

- Ön nemrég iskolai menzákat látogatott, a pedagógusokért emelt szót, nem rótták meg emiatt a Fidesztől?

A közétkeztetés olyan önkormányzati feladat, amely gyakorlatilag minden család életében szerepet játszik. Ha a térítési díjak napi szinten emelkednek, vagy ha az étel minősége pocsék, mert a szolgáltató nem tudja áthárítani megemelkedett költségeit, akkor több ezer XXII. kerületi gyermek és család életminősége romlik. Ezt a szakadékot próbáljuk áthidalni helyi forrásokból.

Amikor személyesen kérdeztem meg a tanárokat az iskolai konzultációk során, akkor azt tapasztaltam, hogy egy mesterséges, pártpolitikai alapon gerjesztett konfliktus van a háttérben. Hamarosan megkezdem tanárként a negyvenedik tanévemet, és felelősséggel állíthatom, voltunk már sokkal rosszabb helyzetben, de még sohasem láttam több lehetőséget a pedagógus hivatásban a mostaninál. Természetes, hogy mindenki többet akar keresni, ez nem csak erre az ágazatra igaz. Szerintem a kormányzat is elköveti azt a hibát, hogy elhiszi, amennyiben jelentősen emelik a pedagógusbéreket, akkor megoldódik a probléma. Én azonban azt tapasztaltam, hogy a tanár kollégák legjobban a tiszteletet és a megbecsülést hiányolják. Ez igaz gyerek, szülő, fenntartó esetében egyaránt. A sérelmek megfogalmazása mellet, nagyon sok használható, akár a törvénybe is beépíthető pozitív javaslatot is tettek. Ezeket összegyűjtöttem, majd eljuttattam az illetékeseknek. Megköszönték, és fel fogják használni a jogszabály továbbfejlesztéséhez. Ezt én úgy értelmezem, hogy mindkét említett ügyben pozitív kritikát kaptam. De ha nem így lett volna, akkor is az a véleményem, hogy egy polgármesternek nem a pártvezetőknek kell megfelelnie, hanem a településen élőknek. Eddig még sohasem kerültem olyan helyzetbe, hogy a pártom érdekeit az itt élőkkel szemben kellett képviselnem. Ezzel szemben saját feladatomat abban látom, hogy a lakótársak véleményét közvetítsem a kormányzat felé.

- Az is furcsa, hogy a kerületi útfelújítások kapcsán abbahagyta a főváros szapulását, a Huszonketto.hu nevű portálnak még meg is dicsérte, hogy az illetékes főpolgármester-helyettes, akivel tárgyalt, nagyon nyitott és együttműködő volt. Mire készül, a stílusa vagy a pártja fog változni?

Ismétlem magam, egy polgármesternek nem a pártvezetőknek kell megfelelnie, hanem a településen élőknek. Ezért együttműködésre törekszem a fővárosi vezetőkkel és a hivatalnokokkal is. Erre vethet árnyékot a pártpolitika, de én nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy a budafok-tétényieknek fontos ügyekben ne keressem meg az illetékeseket, pusztán azért, mert más a politikai értékrendünk. Ha pedig kapok tőlük, azt ugyanúgy illik megköszönni, mint amikor a kormánytól kapjuk. Volt erre példa korábban is,hiszen az Egészséges Budapest Program keretében kaptunk a főváros jóváhagyásával kormányzati pénzt a helyi CT-állomásra, de mindig jelzem, hogy a Tóth József utcai körforgalom vagy az akadálymentes CAF villamosok is fontosak a helyiek számára, ezt köszönjük. Elindultunk egy úton, ami remélhetőleg a teljes budafoki belváros megújulásához vezet majd, és amelynek része lesz a villamos-végállomás megújítása, a Duna utcai lámpás kereszteződés,vagy az akadálymentes villamosmegállók is. A stílus tehát mindig következik a partner viselkedéséből, stílusából, ezt az elvet nem fogom felrúgni. Az is tény viszont, hogy polgármesterként dolgom szóvá tenni, ha hibát, mulasztást, hanyagságot észlelek, ezt „szapulásnak” venni úgy gondolom, kicsit gyermeteg dolog. Joggal tennének nekem szemrehányástaz itt élők, ha látva a kérdéses beruházások hányattatott sorsát, azt látnák, még csak fel sem emeltem a szavam az érdekükben. Sajnos azt tapasztalják a budafok-tétényiek, hogy ha jogos kritikát fogalmaznak meg a főváros vezetésével szemben, akár a kerület központjának számító Budafok-Belváros közlekedésfejlesztésével kapcsolatosan, azt az érthetetlenül sértődött választ kapják, hogy örüljenek, hogy épül bármi. Ezt pedig mindig szóvá fogom tenni, több tiszteletet kérve a budafok-tétényieknek!

- Egy időközi önkormányzati választást úgy tudott a Fidesz behúzni szoros versenyben, hogy „a fideszes kerületi polgármester, Karsay Ferenc törvénytelenül, több alkalommal az önkormányzat felületein, azaz közpénzből, a lakosságot egyoldalúan tájékoztatva kampányolt a Fidesz jelöltje mellett” – ez utóbbi idézet egy ellenzéki közleményből. Ön akkor cáfolta mindezt, de a választási bizottság mégis megbüntette. Azért az önkormányzati választások előtt óvatosabb lesz?

Ez a Fővárosi Választási Bizottság véleménye, ami ellen nem volt fellebbezési lehetőség, amit azért sajnálok, mert vannak benne ellentmondások bőven. A legfontosabb tény az, hogy a főpolgármester mindazt elkövette, ami miatt engem elmarasztaltak, én pedig nem. Az érdemi különbség az volt, hogy engem „feljelentettek” az ellenfelek, mi pedig nem tettünk „feljelentést” a választási bizottságnál. Szerintem természetes, hogy a politikai szereplők korteskednek a saját jelöltjük mellett. Ez mindkettőnkre igaz. Ami elítélendő lenne, ha erre közpénzt fordítanánk. Esetemben nem volt lehetőség, hogy ezt cáfoljam, hiszen kérdést sem tett fel senki. A fiatal generáció már nem ismeri a „házmestertempó”kifejezést, ami a kommunista diktatúra terméke volt. Azt jelenti, hogy gátlástalan emberek mindig, mindenkit feljelentettek, mert „abból baj nem lehet”. A feljelentőt nem érheti baj, az ügyet majd kivizsgálják, aztán ha nem igaz a vád, akkor rehabilitálják a vádlottat. Ez a módszer számomra elfogadhatatlan, nem használtam és nem is fogok ilyen eszközöket használni.

- A Partizán egy nagytétényi szüreti rendezvényen már érdeklődött Öntől arról, miért lakik áron aluli bérleti díjért egy önkormányzati ingatlanban. Még mindig kevesebbet fizet a piaci árnál?

Kb. 25 éve voltam utoljára önkormányzati lakás lakója, bérlője. Ezért 5 éve sem tudtam, és most sem tudom értelmezni ezt a kérdést. Akkor elküldtem nekik a lakcímkártyám fényképét is. De ha bérelnék önkormányzati lakást, akkor ugyanolyan szabályok lennének érvényesek rám, mint bárki másra. Ez a jövedelmem alapján azt jelentené, hogy a legmagasabb, azaz piaci bérleti díjat kellene fizetnem. A lakások bérlőit egyébként pályázat úton választja ki az önkormányzat, a döntés meghozatalában azonban a polgármester nem vesz részt.

- Igaz, amit helyi forrásunk mondott, hogy Ön gyakran kioktató, lekezelő stílusban beszél ellenzéki képviselőkről és képviselőkkel?

A 2019-es önkormányzati választáson nem szereztünk többséget. Ezért a kormányzóképességhez, az egyes döntésekhez új támogatókra volt szükség a képviselők köréből. Ezért ajánlottam minden érintettnek együttműködést, úgy fogalmaztam, hogy Budafok-Tétény érdekében együttműködésre vagyunk ítélve, ezért mindenkit szeretettel látok az együttműködésben, aki a pártpolitikai érdekein felülemelkedve, a kerületért kíván dolgozni. Ezt a felkérést voltak, akik elfogadták, voltak, akik elzárkóztak tőle. Több mint két évig folyamatosan zajlottak a tárgyalások, voltak,akik alá is írták a szándéknyilatkozatot, aztán visszakoztak. Mára bemerevedtek a határok, vannak, akik minden általam javasolt döntésre automatikusan nemet mondanak.

Pedig egy önkormányzatban nincs annyi megoldás a problémákra, ahány párt, ahány képviselő. Most már azt mondom, hogy vannak képviselők, akik dolgozni akarnak Budafok-Tétényért, és vannak, akik nem. Sajnos ülnek sértett emberek a képviselő-testületben, akik folyamatosan hangot is adnak a sértettségüknek. Amíg politikusok vitatkoznak egymás közt, addig ennek nincs különösebb jelentősége. Az, hogy éles kritikát is kapok, benne van a munkakörömben. A konfliktusakkor éleződik ki, amikor pártpolitikusok gátlástalan módon, méltatlanul támadnak szakmai munkát végző tisztviselőket, közalkalmazottakat, civileket, akiknek nincs lehetősége azonos erővel, hasonló stílusban védekezniük. A sértett, nem a településért dolgozni kívánó képviselők akkor szoktak még sértettebbé válni, amikor szembesítem őket saját tevékenységükkel, viselkedésükkel. Ha a jövőben képesek lesznek az együttműködésre, akkor kölcsönösségi alapon elvárhatják, és meg is fogják kapni a tiszteletet.

- Kit tart a legnagyobb ellenfelének a közelgő választásokon?

Az elmúlt 30 év tapasztalata alapján azt mondom, senkit sem szabad lebecsülni, és senkitől nem kell megijedni.

Annak idején a Testnevelési Egyetemen Mocsai Lajos volt az egyik legkedvesebb tanárom. Amikor kézilabda szövetségi kapitányként megkérdezték, hogyan fog taktikázni a csoportkörben annak érdekében, hogy elkerüljék a kieséses szakaszban a legnagyobb riválist, azt válaszolta: „Mi bajnokok akarunk lenni. A többi helyezés nem érdekel. Ezért mindenkit meg kell vernünk. Teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, és hogy a megmérettetés melyik szakaszában találkozunk. Azt kell legyőzni, aki éppen ott van.” Mocsai Lajost példaképemnek tekintem. Irányadó ez az üzenet: nem az ellenfél tevékenysége, hanem a saját csapatunk munkája határozza meg az eredményt, tehát arra kell összpontosítani.

- Ön szerint milyen lesz az önkormányzati választás kampányának hangvétele?

Ha el akarnám viccelni, akkor azt mondanám, hogy közepesen mocskos kampányra számítok. Rosszabb lesz, mint 2019-ben volt, de jobb, mint 2029-ben lesz. Ha komolyan veszem a kérdést, akkor azt mondom, hogy Budafok-Tétényben hagyományosan korrekt kampányt szokott folytatni minden résztvevő. Ez a „kisvárosi” szokás 2019-ben változott, megjelentek a helyismerettel nem rendelkező önjelölt idegenek. Volt olyan párt, amelyik a felkészültségi és a szervezettségi hiányosságokat agresszivitással próbálta pótolni. Akik régebben vesznek részt a kerületi közéletben, azok többnyire a saját üzeneteik eljuttatásával, és nem rombolással foglalkoznak. Remélem, 2024-ben is lesznek minden résztvevő által elfogadott és betartott játékszabályok. Én erre fogok javaslatot tenni, innentől minden jelölt és párt a saját értékrendje szerint tudja eldönteni, csatlakozik ehhez, vagy nem kívánja betartani az önként vállalt minimumokat sem.