Lattmann Tamás: nagyon komoly üzenetet kapott a kormány az uniótól

Millei Ilona 2023. június 2. 14:25 2023. jún. 2. 14:25

Nem biztos, hogy a jogállamiság ügyében tett újabb uniós fenyegetések hatással vannak Orbán Viktorra és kormányára – véli Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Pedig szerinte a kormánynak legalább saját magának be kéne látnia, hogy tényleg komoly gondok vannak, amiket akként is kellene kezelnie. Azt pedig, hogy belátja-e, majd meglátjuk.

„Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a 7. cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye. Az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette.” Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja fogalmazott így a tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozása után. Ez mennyire komoly figyelmeztetés Magyarországnak? 

Azt gondolom, hogy ez komoly figyelmeztetés, az egy másik kérdés, ténylegesen milyen eszköz van arra – és ebben azért nagyon szűkös az eszköztár –, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét megpróbálják elvenni Magyarországtól. Ez önmagában egy komoly kérdés, de az egyik lehetséges oka ennek az ötletnek az, hogy hogyan nézne ki, ha pont Magyarország lenne a soros elnök akkor, amikor ténylegesen saját magának kellene döntenie a 7. cikk szerinti eljárás következő lépéséről.

Hol tart most a 7. cikk szerinti eljárás?

Jelenleg az Európai Unió Tanácsa előtt van. A kormány nagyon régóta mondogatja, hogy „tessék már lezárni ezt az eljárást”. Ám ezt csak úgy lehet megtenni, ha kiírnak egy szavazást az Európai Unió Tanácsában, ahol az eljárás jelen szakaszában négyötödös többségre van szükség ahhoz, hogy tovább mehessen a második szakaszra. Azt a magyar kormány érzésem szerint jól tudja, hogy jelenleg nincs négyötödös támogatottsága ennek, és ha most szavazás lenne erről az Európai Unió Tanácsában, még a négyötöd se lenne meg, az pedig hatalmas győzelmet jelentene a magyar kormánynak. Ha a jövő év második felében valóban Magyarország lenne a soros elnök, a magyar kormánynak első dolga lehetne, hogy azonnal szavaztasson az unió Tanácsában. Valószínűleg ezt is akarják most többen megakadályozni, nehogy ez megtörténhessen.

Lehet-e hatása a jogállamiság ügyében tett újabb uniós figyelmeztetésnek Magyarországra?

Nem biztos. Orbán Viktor meg a kormány látszólag beárazza ezeket a fenyegetéseket, így a magyar belpolitikában nagyon nem hatnak. A kormánypropaganda itthon már „beárazta” az összes beszélőt. Vera Jourováról is megmondják, hogy „Soros, Gyurcsány, Brüsszel”, tehát nem számít, amit mond, hiába, hogy őt annak idején Orbán cseh barátja, CPAC fellépőtársa, Andrej Babiš juttatta ki a Bizottságba. Ezt az emberek egy része el is hiszi. Hozzáteszem, az egész magyar kommunikációs térben az ellenzéknek sem egységes a kommunikációja e kérdésben. Az ellenzéki oldalon megszólalók is – nyilván akaratukon és szándékukon kívül – azért föllazítják ezeket a fenyegetéseket az olyan üzenetekkel és megszólalásokkal, hogy „jó, de hát igazából azok a pénzek azért tényleg járnak nekünk, tessék kifizetni, legfeljebb közvetlenül a városoknak”. Vagyis az ellenzéki kommunikáció is széttartó ebben a kérdésben. A belpolitikában ezért nincs hatása az ilyen fenyegetéseknek. 

És európai szinten milyen hatásuk van a figyelmeztetéseknek? 

Én valahogy úgy képzelem, hogy a kormány leül egy asztal mellé egy kockás papírral, meg egy tollal, és elkezdi számolgatni, hogy vajon mire van meg a szükséges szavazási többség az EU Tanácsában. Ha a négyötödös többség a 7. cikkely szerinti eljárás jelen szakaszában jelenleg nincs meg, akkor ebben lehet keménykedni. Az egy másik kérdés, hogy az uniós soros elnökség elvételéhez szükséges minősített többség az Európai Tanácsban, tehát az állam, és kormányfők gyűlésén megvan-e, vagy nincs. A Népszava keddi, brüsszeli tudósítása szerint a tagállami kormányfők egyelőre nem nagyon örülnek az ötletnek. Ez alapvetően borítékolható dolog volt, én is azt mondtam az elmúlt napokban, hogy nem fognak az európai állam- és kormányfők örvendezve beleállni ebbe a várhatóan komoly politikai adok-kapokba. Ez kalkulálható volt. Európai szinten maga a kormány is úgy próbálja meg beárazni, hogy mi az, amitől nagyon kell félni, mi az, amitől nem. Szerintem egyelőre úgy találják, hogy itt ahhoz sincs meg várhatóan a többség, ezért amiatt nem kell aggódni. Ám összességében azért az egy nagyon komoly üzenet, és abból azt azért értenie kellene a kormánynak, hogy bár lehet ezzel hülyíteni a magyar választókat, de nem arról van szó, hogy mindig minket utál a világon mindenki, most például a gyermekvédelem miatt. A kormánynak legalább saját magának be kellene látnia, hogy itt tényleg komoly gondok vannak, amiket akként is kezelhetne. Azt pedig, hogy belátja-e, majd meglátjuk.