Mai magyar tündérmese: Mészárosné 295 milliós osztalékot vett ki a cégéből

Föld S. Péter 2023. május 26. 07:10 2023. máj. 26. 07:10

Május elejére befejeződött a korábban három önálló bank, az MKB, a Budapest Bank, valamint a Takarékbank fúziója, a pénzintézetek a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Magyar Bank Holdingban (a továbbiakban: MBH) leltek közös otthonra. Napokkal később elindult a kampány, amelyért lead ügynökségként (így is lehet mondani, ha valaki fővállalkozó) a Whitedog Media felel. Ez utóbbi cég vezetője és tulajdonosa Várkonyi Andrea, a TV2 egykori műsorvezetője, Mészáros Lőrinc felesége.

A Whitedog Mediát Várkonyi 2020 szeptemberében tízmillió forintos alaptőkével alapította. S ha egy üzlet beindul, akkor nincs megállás: miközben sok vállalkozás a túlélésért küzd, a Mészáros Lőrinc feleségének többségi tulajdonában lévő cég 2021-es évet már 2 milliárd forint feletti árbevétellel és 388 millió forintos adózott nyereséggel zárta. Az ügynökség többségi tulajdonosa, Várkonyi Andrea ekkor 295 millió forintos osztalékot vett ki a cégből. 

Az egykori tévésnek tehát bejött az élet, ráadásul nemrégiben egy régi vágya is teljesült: a londoni Royal Albert Hallba is eljutott, méghozzá egy igen felkapott magyar zongorista, Havasi Balázs koncertjére. „Havasi Balázs invitálására érkeztünk az angol fővárosba, mindketten nagy rajongói és egyben támogatói is vagyunk a művészetének” – áradozott a tévésből üzletasszonnyá lett Várkonyi a Blikknek. 

A tündérmese azzal kezdődött, hogy Magyarország leggazdagabb gázszerelője 2019 őszén elvált a feleségétől, Mészárosné Kelemen Beatrixtól. Bár Mészáros Lőrinc korábban számos alkalommal közölte a nyilvánossággal, hogy amióta nem polgármester Felcsúton, nem számít közszereplőnek, a válást bejelentő szöveget az MTI gond nélkül közzétette. Nem sokkal ezután olyan híresztelések keltek lábra, hogy a saját megítélése szerint a Facebook atyjánál, Zuckerbergnél is okosabb Mészáros összejött a televízióból ismert Várkonyi Andreával. Hittük is, meg nem is a híreket, hiszen a két ember – legalábbis a külső szemlélő számára – ég és föld. Mészáros gázipari vállalkozóból lett milliárdos, míg Várkonyi Andrea egy másik „kávéházból” érkezett: nagyon jó családból származik, orvosi egyetemet végzett, televíziós szereplései mellett pszichológusként is dolgozott. Nem véletlen, hogy miután Bochkor Gáborral elváltak útjaik, Várkonyi azt nyilatkozta, hogy ő csak olyan férfi mellett tudja elképzelni az életét, aki „képes megugrani egy intellektuális szintet”. 

Mészáros Lőrinc, aki egy fiatalok számára kiírt szakmai verseny díjátadásán arra biztatta az ifjúságot, hogy „ne legyetek bátortalanok, legyetek bátorak,” nekifutott és szintet ugrott. Mindemellett nem ült tétlenül a babérjain, sokat tett azért, hogy feleségének ne kelljen szégyenkeznie miatta. Az utóbb időkben készült fotókon szabad szemmel is jól látható, hogy sokat fogyott és divatosabban öltözik, mert mint mondta, „szeretne jól mutatni szép szőke kedvese mellett.” 

A házaspár családi élete is szépen alakult: két évvel ezelőtt, 2021 májusában arról írtak az újságok, hogy egy 800 kilós páncélszekrényt emeltek be daruval a Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea – akkor még leendő – lakhelyéül szolgáló, mintegy 3 milliárd forintot kóstáló, úszómedencével és minden más földi jóval ellátott villába. A budai utca népe hetekig figyelte tátott szájjal a ház körül zajló fejleményeket, és bár az épület védésével megbízott felcsúti cég táblával figyelmeztette az érdeklődőket, hogy tilos fotózni, a szájtátást még a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel sem tudták megakadályozni. Nem volt véletlen a felfokozott érdeklődés: azok a hétköznapi emberek, akik életükben először láttak ilyen böhöm nagy páncélszekrényt, elgondolni sem tudták, hogy mi minden fér egy ekkora monstrumba. A Mészáros házaspár 800 kilós páncélszekrénye ugyanis több mint egy közönséges széf. Szimbóluma annak, amit a volt gázszerelő és az egykori tévés tündérmesére hajazó románca képvisel. Ez a mérhetetlen gazdagság ugyanis felfoghatatlan az egyszerű emberek számára, akik nem kedvelik, viszont csodálják őket. Irigység nincs az emberekben, hisz' egy elképzelhetetlenül hatalmas vagyonon nincs mit irigyelni. A magyar ember ugyanis hétköznapi, vagy mondjuk így, földszintes irigységekben szocializálódott, ez az a nagyságrend, amelyet még képes felfogni és feldolgozni. Ha valaki ellop tőlünk néhány tízezer forintot, tolvajt kiáltunk, miközben a milliárdokat lenyúló ügyeskedőkre az emberek többségének nincs szavuk. 

A KSH szerdai közlése szerint márciusban a magyarországi reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, miközben a fogyasztói árak előző év azonos időszakához képest 25,2 százalékkal növekedtek. Ilyen körülmények között különösen nagy teljesítménynek számít a 295 millió forintos osztalék, ami még a NER világában is nagy pénz. Ennyiért már nemcsak Várkonyi Andreának, hanem férjurának, Mészáros Lőrincnek is érdemes lehajolni.