Meddig lesz olcsóbb a benzin?

Balkanyar 2024. szeptember 7. 09:55 2024. szept. 7. 09:55

Az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése szerint tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten. Ugyanis kisebb áresést tapasztalhattak a hazai kutakon a szakemberek miközben a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna.

Meglehetősen óvatosan vágta a Mol az üzemanyagok árát, bár a gázolajé egy hete változott utoljára és a mögöttünk hagyott héten nem módosult az ár. Ennek a típusnak az átlagára így továbbra is 600 forint, míg a benzin a lélektani szint alatt van.

A hazai árak változása egyébként nem tért el érdemben az európai trendektől. A Weekly Oil Bulletin friss adatai szerint ezúttal is kilenc olyan ország volt, ahol a magyar áraknál kevesebbet kellett fizetni a benzinért. Emiatt a régiós rangsorban sem változott a magyar árak helyezése.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábban áttért a havi átlagok számítására és azok összehasonlítására, most publikálták az augusztusi értékeket. A hivatal beszámolója szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára augusztusban 605 forint volt, ami 7 forinttal, 1,1 százalékkal volt alacsonyabb a szomszédos országok 612 forintos átlagértékénél. A régió országaiban az augusztusi átlagár 596 forint volt, a magyar ár 1,5 százalékkal, azaz 9 forinttal volt ennél magasabb. A 95-ös benzin átlagára Magyarországon 7 forinttal csökkent az előző havi adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár egyaránt mérséklődött, 8 forinttal.

Ami a gázolaj árát illeti, az egy héttel korábbi helyezéshez képest érdemi visszaesést láthattunk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nemzetközi piacokon mind az olaj, mind a finomított termékek olcsóbbá váltak, ám itthon nem volt érdemi változás. Így az előző cikkünkhöz képest további három országban is olcsóbb lett a gázolaj ára.

Mindez azzal járt, hogy a régióban is romlott a helyezésünk és egy országban olcsóbb lett a gázolaj.

A dízel kapcsán egyébként a KSH összehasonlítása szerint rosszabb a helyzet. A gázolaj havi átlagára Magyarországon 611 forint volt, ami megegyezett a szomszédos országokban augusztusban mért átlagárral. A magyar dízel átlagára 19 forinttal, 3,2 százalékkal haladta meg a régiós 592 forintos átlagárat. A gázolaj havi átlagára Magyarországon 10 forinttal csökkent az előző havi adathoz képest. A régiós átlagár 11, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 13 forinttal csökkent a júliusi adatokhoz képest.

Pénteken ugyan az olaj tőzsdei jegyzése emelkedett, ám az egész hetet tekintve így is komoly áresést láthattunk. Ráadásul az Egyesült Államokban publikált foglalkoztatási adatok azt jelezték, hogy a gazdasági helyzet bizonytalan, ami a kamatcsökkentés valószínűségét tovább emeli. Ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy a gyengébb konjunktúra miatt a kereslet kisebb lehet a korábban vártnál. Erre egyébként az érintettek is reagáltak, hiszen a hét közepén az OPEC+ országok arról döntöttek, hogy a gyenge kereslet miatt nem fogják növelni a kitermelést.

Az Európában irányadó Brent jegyzése 71 dollár alá esett pénteken, ami az idei év legalacsonyabb szintje, ennél olcsóbb olajárat utoljára tavaly decemberben láttunk.

Az elemzők szerint az Egyesült Államokban a foglalkoztatottság a vártnál kevésbé nőtt augusztusban, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékos szintje azt mutatja, hogy mérsékelt lassulás zajlik a világ legnagyobb gazdaságában. Ez pedig a befektetők egy része szerint nem a legjobb forgatókönyv, hiszen a visszaesés miatt az olaj iránti kereslet is csökken majd. Ugyanakkor a gazdasági lassulás mértéke nem indokolja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelentős kamatcsökkentését ebben a hónapban, így az olaj árának lemorozsolódása folytatódhat.

A kínai és az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, az OPEC+ csökkenő piacbefolyásolási képessége, valamint bőséges szabad kapacitása azt jelenti, hogy az olaj piacán a következő hetekben sem várható érdemi fordulat.

Mindez a magyar autósok számára jó hír lehet, hiszen megvan az esélye, hogy a Mol tovább csökkenti az árakat. Más kérdés, hogy a magyar olajtársaság egyelőre megfontolt, és csak kisebb vágásokat hajtott végre.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelő aktuális prognózisa szerint a nemzetközi trendet követve a hazai kutakon is mérséklődnek majd az árak már a következő héten is. Mindezek miatt várakozásunk szerint a benzin ára az 590-es szint alá csökkenhet, és a gázolaj esetén is 5-össel kezdődő árat várunk már a hét közepén.