„Még ha a saját gyereküket is piszkálnák, eltitkolnák, csak hogy Orbán nevén ne essen folt”

Balkanyar 2024. február 26. 09:30 2024. feb. 26. 09:30

„Hát szerintem ártatlan. Nagyon is, mert olyan egy jóravaló” – mondta egy falubéli a Házon kívülnek az erdélyi Zabolán, ahonnan a pedofil igazgató segítője, K. Endre származik.

Erdélyben, a Háromszéki-havasok lábánál fekvő Zabolán nőtt fel a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese. K. Endrét jogerősen elítélték, majd köztársasági elnöki kegyelmet kapott. Nemrég azt nyilatkozta, hazatérne szülőföldjére, és ártatlannak tartja magát. Kegyelmi ügyét – akárcsak a falut – azóta is homály és köd borítja.  

Annyi az egészhez a mondandóm, hogy mindenki egy második esélyt megérdemel – mondta az RTL Házon kívül adásában az egyik helyi lakos, aki csak úgy, mint a többi Zabolán élő, hallott a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóhelyettesének ügyéről. Igaz, a legtöbben a magyar állami televíziót nézik, ahol sokkal kevesebb információt közöltek az ügyről, mint az RTL-en. 

„A legnagyobb baj, hogy a helyiek is becsukják a fülüket és a szemüket, közben meg nyitva kellene tartani. Úgy látom, hogy az itteni emberek, még ha a saját gyereküket is piszkálnák, eltitkolnák, csak hogy Orbán Viktor nevén ne essen folt. Ez a legnagyobb probléma a helyiekkel, hogy szégyellik és félnek” – mondta a stáb kísérője, Attila, aki szintén Zabolából származik, de már nem él ott, ezért jól ismeri a helyieket. 

Ezt erősíti meg Tőkés Hunor, a Transtelex újságírója is, aki Erdélyi viszonylatban nem messze lakik a falutól: „Ők nagy becsben tartják a K. édesapát és édesanyát, és igazából K. Endrét is, hisz' ő is tanította őket."

A szülők a falu díszpolgárai voltak. K. Endre édesapja a református egyházban is fontos szerepet töltött be, először presbiter, majd főgondnok volt. Évekkel ezelőtt elhunyt, de a falu sportcsarnoka most is őrzi a nevét. K. Endre 1991-ben települt át Magyarországra, nem sokkal később már a bicskei gyermekotthonban dolgozott.