MSZP: 2022 után a tűzoltóság visszakapja az önállóságát

Balkanyar 2021. június 24. 12:39 2021. jún. 24. 12:39

2022 után a tűzoltóság visszakapja az önállóságát, új életpályamodellt és szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be - írja közleményében az MSZP.

Az MSZP szerint a tűzoltóknak nap mint nap veszélyes kihívásokkal kell szembenézniük, de normális körülmények között nem tartozhatna ezek közé a tisztességes megélhetés biztosítása. Magyarországon azonban minden második vonuló lánglovag kénytelen a szolgálat mellett másodállást vállalni azért, hogy meg tudjon élni.

A tűzoltó hivatás számos veszéllyel és lemondással jár együtt, ezért az állam kötelessége a szolgálatot vállalók méltó megbecsülése, aminek meg kell nyilvánulnia mind a javadalmazásukban, mind a feladataik ellátásához szükséges feltételek biztosításában. Az MSZP szerint az elmúlt több mint 10 évben azonban a Fidesz mindkét szempontból cserben hagyta az állományt.

A szocialisták szerint azzal, hogy az Orbán-kormány nem képes egy kiszámítható életpályamodellt garantálni a tűzoltóknak, olyan fizetéssel, amiből meg lehet élni, már az ország biztonságát veszélyezteti. Ugyanis lehet bármekkora az elhivatottság az emberben a tűzoltó hivatás iránt, ha abból nem tud megélni, nem tudja eltartani a családját, akkor el fogja hagyni a pályát.

 A tűzoltók méltán vívták ki a társadalom megbecsülését, éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy a kormány is kifejezze végre az anyagi és erkölcsi megbecsülését - hívja fel a figyelmet az ellenzéki párt.

Mint írják, az MSZP "Kormányváltást, Korszakváltást" című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a tűzoltók munkakörülményeinek javítása. A tűzoltóság vissza fogja kapni szakmai önállóságát, az állomány számára biztosítva lesz a hagyományoknak és a gyakorlati követelményeknek egyaránt megfelelő egyenruha és a korszerű, feladatellátáshoz szükséges képzés.

A megélhetésük biztosítása érdekében pedig az illetményalap emelésén túl egy olyan rendszert javasol kialakítani az MSZP, ami követi az átlagbérek növekedését. Továbbá szükségesnek tartják egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetését, ami adómentes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjas státuszt biztosít. Valamint biztosítani fogják "a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok anyagi és erkölcsi kárpótlását".