Oltóanyaggyár még nincs, de a fizetés már jó

Balkanyar 2023. június 3. 09:30 2023. jún. 3. 09:30

Az Oltóanyaggyár Zrt. éves beszámolója is hivatalossá vált, amelyből kiderült, hogy bár gyár még nincs, de a háttérben a nyereségét megháromszorozták.

A 2020-ban létesített Oltóanyaggyár a tavalyelőtti 100 ezer forintos árbevételét 2022-ben 764 ezer forintra növelte, míg nyereségét 32 ezer forintról 93,5 ezerre. Mindez egy oltóanyaggyárhoz képest elenyésző összeg, de arra mindenesetre bizonyíték, hogy egyszer talán valóban beindul a termelés – írja az mfor.hu.

A céges beszámoló kiegészítő mellékletében azt írják: az Oltóanyaggyár Zrt. jelenlegi elsődleges feladata a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítése, az építési beruházás megvalósítása és kivitelezése.

Az Oltóanyaggyár körüli homályról utoljára a 24.hu kérdezett a Kormányinfón. Varga Mihály pénzügyminiszter így válaszolt: „A háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van a kivitelezési projektben, de halad a beruházás. Én láttam erről fotókat, meggyőzőek voltak, tehát ez a beruházás folyamatban van"

Gulyás Gergely szerint „nagyon jól halad” az Oltóanyaggyár építése, és hozzátette, „Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor túl vagyunk a pandémián, milyen oltóanyagot kell gyártani.”

2022-ben a tulajdonos Debreceni Egyetem a Nemzeti Oltóanyaggyár beruházás előkészítési és megvalósítási feladataira 4 milliárd forint finanszírozási előleget kapott. Ezt a rövid lejáratú kötelezettségek között fel is tüntették, amely a korábbi 75 millióról ugrott meg jelentősen, 4,6 milliárd forintra.

Jelentősen megemelkedtek az anyag-jellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra, az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra.

Bár még nincs gyár, legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek 194 millióról 463,2 millió forintra. A beszámoló szerint a létszám egy év alatt 12-ről 22 főre duzzadt (bár az Opten adatai már 34 főről árulkodnak). A 22 dolgozó munkabérére 321 642 000 forint jutott, tehát átlagosan irigylésre méltó havi bruttó 1,2 milliót visznek haza a még mindig nem üzemelő gyárból a dolgozók.

A befektetett eszközök is óriási mértékben nőttek, 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait illetve az Oltóanyaggyár a pénzügyi műveleteit egy év alatt nulláról 91 millió forintra tornázta fel.

A vezető tisztségviselőknek fizetett juttatások sem elhanyagolandóak: 63,8 millió forintot vittek haza, míg a felügyelő bizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj tavaly 12,3 millió volt.

Forrás: mfor.hu