Önálló Kulturális Minisztériumot ígér az ellenzék, ha megnyeri a választást

Balkanyar 2022. január 18. 07:06 2022. jan. 18. 07:06

Az Egységben Magyarországért kulturális terveiről, az ellenzék közös programjáról, és a szociális jogállami népszavazási kezdeményezés kommunikációjáról és sikeréről is kérdezték Hiller István volt kultuszminisztert, az Országgyűlés MSZP-s alelnökét hétfő reggel, a Spirit FM Aktuál című műsorának vendégeként.

Kérdésre, hogy lépéshátrányban van-e az ellenzék kommunikációja, különösen a legalább 200.000 aláírást igénylő népszavazási kezdeményezés kapcsán, Hiller István határozott „nem”-mel felelt. „Az év elmúlt néhány napjában, hetében, az emberek az ellenzék pártjainak hívó szavát hallották, sokan írtak alá, következésképpen én nem hátrányt látok, sokkal inkább egy felpörgetett gépezetet”.

„Én meg vagyok elégedve” – tette hozzá.

A pénteken bejelentett 170.000 összegyűlt aláíráshoz képest legfrissebb adatról kérdezve elmondta, az valahol 200.000 körül járhat, de mivel minden választókerületben, országosan is ma történik meg az összesítés, legkésőbb holnapután lesz a hivatalos bejelentés erről.

Áttérve a kultúrára, megerősítette, nem lesz könnyű az ellenzéknek gátat szabnia a Fidesz térfoglalásának a szellemi és intellektuális térben, mégis ez a feladat. Az elmúlt hónapokban a hat ellenzéki párt – kiegészülve Márki-Zay Péter mozgalmával – többek közt erről is egységes álláspontot alakított ki.

„A jelenlegi hatalomnak az az elvárása a kultúra irányítói és szereplői felé, hogy azt a politikai irányvonalat, amit ő képvisel, azt szolgálja, és ennek megfelelően minősít és finanszíroz. Mi meg azt gondoljuk, hogy a kultúrának nem kell és nem is szabad egy politikai irányzatot, hanem színvonalat kell képviselnie” – szögezte le a volt kultuszminiszter.

A szocialista képviselő elmondta, az ellenzék szerint nem a politika dolga minősíteni a kultúra színvonalát, ellenben van egyéb, fontos dolga. „Feladata van a keretek és a terepek meghatározásában, a finanszírozásban: mi ezt kívánjuk biztosítani”.

Kérdésre, hogy mely érintett intézmények vezetőségét cserélné le az Egységben Magyarországért szövetség, Hiller kiemelte, ahol pályázatok elnyerésével kerültek az intézményvezetők a helyükre, azt a jogállamiság szellemében tiszteletben tartják majd, ám ahol lejár a vezető terminusa, ott új pályázatok lesznek.

„A Nemzeti Kulturális Alapnál sokkal konkrétabb a helyzet, az NKA elnöke ugyanis jelen pillanatban is a kultúráért is felelős miniszter. Nahát ezt biztos, hogy el fogjuk törölni” – szögezte le. Ígérte, a következő vezető az NKA élén egy megbecsült, kultúrában jártas civil lesz, semmiképp sem politikus vagy miniszter.

Végezetül a belengetett béremelésekkel kapcsolatban megerősítette, a közművelődésben dolgozók – könyvtárosok, levéltárosok, a művelődési házak dolgozói – legalább 30 százalékos béremelésre és egy velük egyeztetett életpálya-modell kialakítására számíthatnak – a mostani ellenzék kormányra kerülése esetén.

Forrás: Hírklikk