Orbán és Semjén után újabb kormánytagot tüntetett ki Kirill pátriárka

Balkanyar 2023. szeptember 19. 07:15 2023. szept. 19. 07:15

Rövid időn belül a magyar kormány harmadik tagja kap magas egyházi kitüntetést az orosz ortodox egyház fejétől, Kirill pátriárkától. A „Dicsőség és becsület” rendet Orbán Viktor és Semjén Zsolt után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is megkapta.

Soltész a Facebook-oldalán büszkélkedett kitüntetésével. A KDNP-s politikus azt írta, „Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!”

hvg.hu emlékeztetett: a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapította II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Orbán Viktor az I.-es, Semjén Zsolt a II.-es fokozatot kapta, Soltész pedig egyelőre nem közölte, melyiket. 

Mint ismert, a háborút nyíltan támogató Kirill pátriárkát tavaly tavasszal, hónapokkal az orosz–ukrán háború kirobbanása után szerette volna szankciós listájára felvenni az Európai Unió, ezt viszont a magyar kormány megakadályozta. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.