Orbán születésnapján elesett a Liszt Ferenc tér

Föld S. Péter 2023. június 2. 07:15 2023. jún. 2. 07:15

„A mai Európa-liga-döntő nem csak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős: a korábbi becslések alapján, a héten legalább 50 ezren érkeznek külföldről a magyar fővárosba a mérkőzésnek köszönhetően” – írta nem kevés büszkeséggel a kormányhoz közeli vg.hu. Büszkeségre van ok, örömre úgyszintén, mert valóban rangos sportesemény színhelye volt a 190,5 milliárd forintért felépített Puskás Aréna. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy aznap volt Orbán Viktor 60. születésnapja, és a futballt kedvelő miniszterelnök azzal ünnepelte a neves napot, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök és más prominensek társaságban tiszteletét tette a mérkőzésen, akkor elmondhatjuk, hogy joggal dagad a keblünk a büszkeségtől.

Különösen, ha a lap által idézett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira is gondolunk: eszerint ebben az időszakban több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a budapesti szálláshely-szolgáltatók, ami majdnem 35 százalékkal haladta meg az egy héttel későbbi foglalási adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából pedig azt is megtudhatjuk, hogy a külföldiek átlagosan 48–96 órás itt-tartózkodásuk alatt 31 600 forintot költöttek tavaly, és ez az összeg az infláció miatt az idén bizonyára ennél is jóval magasabb. 

Ez az érem egyik, ha úgy tetszik, derűsebb oldala. A mérkőzés előtt azonban más is történt: például az, hogy a budapesti Liszt Ferenc teret gyakorlatilag leamortizálták a mérkőzésre érkező látogatók. Erről nem a kormány sajtója számolt be, a történetről elsőként Soproni Tamás hatodik kerületi polgármester bejegyezéséből értesültünk. „A Liszt Ferenc tér elesett” – ezzel a drámai mondattal kezdte posztját a polgármester a Facebookon, majd így folytatta: „Az a 4000 tő virág, amit a kertészeti egyetem diákjainak tervei alapján a napokban ültettünk el, halott. Törött üvegek, hányás, szemét mindenhol, vannak ágyások, amelyek egyszerűen eltűntek a taposás következtében. A szervezők nem kérték a segítségünket, nem fordultak hozzánk azzal, hogy megerősített rendészeti vagy köztisztasági állományt biztosítsunk ezen a napon, nem kaptunk tájékoztatást a szurkolók gyülekezőhelyéről vagy a terelés útvonaláról. Gondolom, a rendőrséggel és a fővárossal legalább egyeztettek, de egyértelmű, hogy a szervezők nem jártak el körültekintően. Holnap reggel a kollégák és magam is a helyszínen kezdünk, és ahogy tudjuk, megkezdjük a takarítást. A károkat természetesen minél hamarabb helyrehozzuk, de a számlát be fogjuk nyújtani a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek.”

A kár tehát – vagy annak egy része – várhatóan megtérül.  A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség – várhatóan – kifizeti az elpusztított növények és a takarítás árát, jó esetben maguktól, rosszabb esetben vita, netán hosszan tartó pereskedés végén. Ami viszont feltűnő: míg a Karmelita előtt tüntető diákokkal szemben a rendőrség erőszakkal – hivatalos megfogalmazásuk szerint jogszerűen és szakszerűen – lépett fel, és még könnygáz bevetésétől sem riadt vissza, addig a Liszt Ferenc téren randalírozó tömeggel szemben gyakorlatilag nem tett semmit. 

A szurkolásba – persze, nemcsak nálunk, de ez a mostani vandalizmus nekünk fáj – jó ideje ez is belefér. Mint ahogy az is, hogy a lelátó népe, amelyet a sportsajtó gyakran „csodálatos közönség” névvel illet, az edző anyját szidja, a játékosok számukra nem szimpatikus bőrszíne miatt pedig huhog és rasszista megjegyzéseket skandál. A normál életben az ilyen magatartás bűncselekmény, a pályán – és a mérkőzésre menet – szemet hunynak fölötte.

A mérkőzést egyébként – 1-1-es döntetlen után – tizenegyesrúgásokkal a spanyol Sevilla nyerte. Amennyiben Orbán Viktor nekik, és nem az ellenfélnek, az olasz Roma csapatának drukkolt, akkor elmondhatjuk, hogy a miniszterelnöknek jó napja volt.