Répássy Róbert anyagilag megerősödve tért vissza a politikába

Zutyu 2022. január 17. 14:50 2022. jan. 17. 14:50

Az igazságügyi minisztérium régi-új államtitkárának csökkent az adóssága és még megtakarítása is lett. Jórészt a Miniszterelnökség konszolidálhatta a politikus anyagi helyzetét az évenkénti tízmilliós szerződéseivel.

Amikor 2018-ban otthagyta a politikát Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, szegény volt, mint a templom egere. A politikus 2018-ig 20 éven át volt az országgyűlési képviselő, vagyis öt ciklust töltött el a Tisztelt Házban és öt éven át az Igazságügyi Minisztériumban is államtitkár volt, őt éppen Völner Pál, a korrupciós botrányába belebukó fideszes követte. Hiába volt azonban Répássy 20 éven át hol előtérben, hol háttérben az országos politikában, nem nagyon szedte meg magát a vagyonnyilatkozatai szerint.

Két ingatlanról számolt be záró vagyonnyilatkozatában 2018. tavaszán, az egyik egy 108, a másik pedig egy 51 négyzetméteres miskolci lakás. Előbbit 2003-ban vette, utóbbit egy évvel később, mindkét lakásnak felerészben tulajdonosa. Három éve volt Répássynak egy 1,6-os Opel Astrája is, ami meglehetősen szerény jármű azért 20 év képviselőség után. Répássynak 2018-ban nem volt egy fillér spórolt pénze sem, viszont 7 milliós adósság nyomta a vállát.

Most, frissen közzétett vagyonnyilatkozata szerint ugyanazokat az ingatlanokat tulajdonolja Miskolcon, viszont az autójában azért jelentős fejlődés állt be, mert van egy tavaly vásárolt Opel Insignia E2-ese. A 2018-ban 7 millió forintos adósságából 1 milliót törlesztett, van 11,7 milliós megtakarítása, valamint szerződések alapján még jogosult 3,6 millió forintra. Alighanem abban, hogy jelentősen javult a veterán politikus anyagi helyzete, döntő szerepe lehet annak, hogy a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség azonnal Répássy Róbert hóna alá nyúlt és elhalmozta munkákkal, hogy a politikus kikerült a parlamentből.

Erre az évre például ügyvédi feladatok ellátása címén, áfa nélkül 14,962 millió forintra szerződött vele a Miniszterelnökség, de korábban több megállapodást is kötöttek vele hasonló nagyságrendű összegekről. Emellett még két fizetett posztja is volt: a MÁV felügyelő bizottsági tagja, illetve a Szerencsejáték Zrt, igazgatósági tagjaként is tevékenykedett.