Segítség helyett imádkoztak a Fidesz-KDNP képviselői

Föld S. Péter 2023. szeptember 26. 08:00 2023. szept. 26. 08:00

Nem mentek el a népjóléti bizottság ülésére a kormánypártok képviselői. Az ülésen a többi között a DK előterjesztését, a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásáról szóló határozati javaslatot kellett volna megtárgyalni. A Fidesz és a KDNP képviselői ehelyett imádkoztak a Hold utcai református templomban.

Simicskó István a Facebookon fotókat is közzétett a közös kormánypárti áhítatról, innen tudjuk, hogy úgy van, ahogy a Fidesz-KNP frakció sajtóközleményében áll, s a közös imán résztvevő, keresztény-konzervatív alapon álló képviselők valóban áhítattal töltötték az idejüket. Nincs ebben semmi rendkívüli, a Fidesz-KDNP képviselői mintegy 20 éve vesznek részt a közös imákon. A Fidesz frakció sajtóosztálya a Telex megkeresésére azt is közölte, hogy az áhítaton „a részvétel nem kötelező, mindenki lelkiismerete szerint jár el. Az, hogy ki miként gyakorolja vallását vagy éli meg hitét, nem tartozik sem a DK-ra, sem a Telexre.”

Nem arról van tehát szó, amire elsőre gondolnánk, vagyis, hogy a Fidesz és a KDNP magasról tesz a fogyatékossággal élők lakhatására, és érzéketlenül nézi a hátrányos helyzetű honfitársaink hányattatásait. Épp ellenkezőleg: kifejezetten fontosnak tartják a kérdés megoldását, még az sem kizárt, hogy minden követ megmozgattak, hogy részt vehessenek a népjóléti bizottság ülésén. Nem rajtuk múlt, hogy ez nem jött össze, mint ismeretes, ember tervez, isten végez, vannak magasabb szempontok a mi földi hívságainknál. Vagyis a Fidesz-KDNP távolmaradásával nem az ügy iránti közömbösségével tüntetett, hanem keresztényi kötelességét teljesítette, amikor a Simicskó István által közzétett fotókon feltűnő képviselők szabad szemmel is jól láthatóan átszellemülten imádkoztak. 

Tiszteletre méltó válasz jött tehát a kormánypárti frakciótól. Megtehették volna, hogy – mint annyi más alkalommal –, ezúttal is ködösítenek és maszatolnak. Azt állítják például, hogy más, fontos elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni az ülésen, esetleg a rájuk jellemző pökhendiséggel intézik el a válaszadást, és mindössze annyit üzennek a nyilvánosságnak, hogy Gyurcsány. Vagy azt, hogy Soros, esetleg, hogy háborús szankciók. Beleírhatták volna a válaszba a szokásos mantrát, miszerint az ellenzék belesodorná Magyarországot a háborúba, migránsokat engedne be az országba, és ha rajtuk állna, az infláció még a mostaninál is magasabb lenne.

Mindezzel együtt meg kell jegyeznünk, hogy nincs mindenben igaza a Fidesz-frakció imádkozó tagjait védő sajtóközleménynek. Az, hogy ki miként gyakorolja a vallását és éli meg a hitét, valóban magánügy és nem tartozik senkire, a fogyatékossággal élők lakhatási támogatása viszont kifejezetten közügy. A Telex nem a munkatársai kíváncsiságát kívánta kielégíteni, amikor arról érdeklődött a kormánypártnál, hogy miért nem foglalkoztak ezzel a sokak életét megnehezítő kérdéssel, miért nem próbálják segíteni a fogyatékossággal élők lakhatását. Az újságíró ugyanis – lassan írjuk, hogy a Fidesz-frakció sajtóosztálya is megértse – a közvéleményt képviseli, azaz, fideszes megfogalmazásban, a magyar embereket. 

Ezen magyar emberek egy csoportjára tettek most nagy ívben a kormánypárt imádkozó képviselői, amikor tájékoztatás helyett a sajtó kioktatására vetemedtek, segítség helyett pedig ájtatoskodtak.