Van már képviselő, aki kitiltaná Orbánt az Európai Parlamentből

Balkanyar 2023. május 25. 18:20 2023. máj. 25. 18:20

A jobboldali populista Orbán Viktor kormányozta Magyarország vétókkal akadályozza az Európai Uniót, de elvben 2024. júliusától átveszi a soros elnökséget – az Európai Parlament képviselői ezt meg akarják akadályozni. A testület egy minden nagy frakció által támogatott, a jövő héten elfogadandó határozatban felszólítja a tagállamok kormányait, hogy „a lehető leghamarabb találjanak megfelelő megoldást” a magyar soros elnökség problémájára – magyarán: vegyék el Budapesttől a soros elnökséget – írta a tekintélyes svájci liberális-konzervatív Neue Zürcher Zeitung.

Magyarország az EU-hoz tartozik ­– legalábbis hivatalosan. A hétköznapi politikai ügyletekben azonban Magyarország kívülállóvá lett az unióban: ármánykodik, mindenkit zavar és bosszant. Nem egy uniós biztos ma már rezsimnek nevezi a jobboldali populista Orbán Viktor rendszerét, és akadnak diplomaták, akik „árulásról” és „zsarolásról” beszélnek, ha Magyarország EU-ban tanúsított magatartásáról van szó – vázolja a helyzetet a Neue Zürcher Zeitung.

A rossz hangulatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is érezhette Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek tanácskozásán, s hasonlóképpen  Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter kedden.

Magyarország jelenleg több olyan határozatot blokkol, amelyeket konszenzussal kell elfogadni, és amelyek ahhoz szükségesek, hogy az unió tovább tudja segíteni Ukrajnát az Oroszország elleni harcban – áll a Neue Zürcher Zeitung cikkében, amely tételesen fel is sorolja ezeket.

Annalena Baerbock német külügyminiszter – zárt ajtók mögött – hétfőn meg is rótta magyar kollégáját, mondván, hogy ez így nem mehet tovább. Másnap Boris Pistorius német védelmi miniszter immár nyilvánosan rátett erre  egy lapáttal. Amit Budapest művel, az „csalódást keltő” és „nem finom viselkedés” – mondta. A cikk szerint nagyon mélynek kell már lenni a frusztrációnak, ha egy uniós tagállam kamerák előtt, név szerint nekimegy egy másiknak, márpedig Magyarországgal éppen ez a helyzet.

Brüsszelben egyáltalán nem szokatlan, hogy egyes tagállamok igyekeznek érvényesíteni érdekeiket, és ehhez adott esetben a vétójogukkal is élnek. Ez a hétköznapok része, legalábbis észszerű keretek között. Diplomaták azonban azt mondják: Orbán gyakorlatilag mást sem tesz. Megfigyelők szerint Magyarország Brüsszelben „a túszejtés elve” alapján működik, hogy előnyöket verjen ki magának, például kivételeket a Moszkva elleni szankciók alól.    

A mostani vétókat Budapest azzal indokolja, hogy Kijev a Moszkva támadó háborúját állítólag támogató cégek listájára tette a magyar OTP Bankot. A pénzintézet, amelynek elnöke Orbán személyes barátja, továbbra is aktív Oroszországban. A listának nincs semmiféle jogi, vagy gazdasági következménye, szerepel rajta sok más mellett a német Metro  áruházlánc is. Ám úgy látszik, a magyar kormány sértve érzi magát, és gyakorlatilag mindent megakadályoz Brüsszelben, aminek köze van Ukrajna segítéséhez. 

Nem új ez a rabiátus magatartás. Orbán szívesen elfogadja az EU pénzét, de közben folyamatosan szidalmazza Brüsszel – szerinte baloldali – zsarnokságát, azzal vádolva európai kollégáit, hogy tüzelik az ukrajnai háborút, miközben odahaza lebontja a demokráciát és a jogállamot, és hagyja virágozni a korrupciót. Ezért az Európai Bizottság sokmilliárdos támogatási összeg folyósítását fagyasztotta be.

Sok európai diplomata ezért aggodalommal tekint a jövő év elé. 2024 második félévében ugyanis Magyarország következik a soros elnökségben. Soros elnökként Budapest azért felel, hogy koordinálja és előre vigye az unió politikai munkáját, viták esetén közvetítsen és kompromisszumokat keressen. Brüsszelben azonban valójában senki sem tudja, hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen konstruktív szerepet töltsön be egy olyan tagállam, amely különösen destruktív akadályozásban jeleskedik.  

Az Európai Parlament meg akarja húzni a vészféket, miután néhány hónapja már kiállította a Magyarország bizonyítványát, nevezetesen azt, hogy már nem demokrácia, hanem választásos autokrácia. A testület egy minden nagy frakció által támogatott, a jövő héten elfogadandó határozatban felszólítja a tagállamok kormányait, hogy „a lehető leghamarabb találjanak megfelelő megoldást” a magyar soros elnökség problémájára – magyarán: vegyék el Budapesttől a soros elnökséget. Az EU történetében újdonság, hogy a parlament a soros elnökségre alkalmatlannak minősít egy tagállamot.

A magyar soros elnökség olyan lenne, mintha a legverekedősebb gyereket neveznék ki iskolaigazgatónak” – mondta a határozattervezet kidolgozásában részt vett Moritz Körner német képviselő (FDP). Daniel Freund, német zöld képviselő ennél is tovább ment, leszögezve, „Ha Orbán valóban megkapja a soros elnökséget, az Európai Parlamentnek fontolóra kell vennie, hogy kitiltja őt onnan. Nem adunk a házban színpadot autokratáknak. Nem tárgyalunk autokratákkal törvényekről. Ez a soros elnökség így nem működhet”.

(A Hírklikk interjúja itt olvasható Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal arról, hogy elvehető-e a soros elnökség Magyarországtól.)