Veszélyben a magyar uniós elnökség

Balkanyar 2023. május 26. 12:45 2023. máj. 26. 12:45

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen a jövő év második felében az EU soros elnöke, mert sem a közösségi jogot, sem az alapelveket nem tartja tiszteletben. A benyújtott indítvány ezért megkérdőjelezi az Orbán-kormány alkalmasságát a feladat ellátására, arra, hogy tisztességesen együttműködjön az uniós szervekkel, illetve a többi tagállammal.

Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy az mielőbb, lehetőleg már a jövő szerdáig találja meg a megfelelő megoldást, mert ha nem, akkor Strasbourgra hárul át a feladat. Az Euobserver egy svéd baloldali törvényhozó véleményét idézi, aki az előterjesztés támogatójaként kijelentette, hogy ha a magyar vezetés nem tesz érdemi intézkedéseket a jogállamiság javítására, akkor nem kaphatja meg az elnöki teendőket.

A francia zöld Gwendoline Delbos-Corfield, a Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője szintén aggályát fejezte ki, hiszen egy olyan ország venné kézbe az EU-n belül a dolgokat, amelyet nem lehet működő demokráciának tekinteni. Egy brüsszeli illetékes arra is figyelmeztetett, hogy tisztség révén Orbán igen jelentős megszólalási lehetőséghez jutna, és lényeges kérdésekben tudná befolyásolni az események alakulását. Főként, mivel a földrész akkor már az európai választások után lesz, és kezdődik a vita a kulcstisztségek betöltéséről. Hozzátette: ha von der Leyen ismételni akar, akkor különösen kényes helyzetben kell egyensúlyoznia, miután az unió jelenleg felfüggesztette Magyarország anyagi támogatását.

A jelentés emlékeztet rá, hogy a magyar kormányfő egyre gyakrabban él a vétó lehetőségével, továbbá mind ellenségesebb Brüsszellel szemben, mert így akarja megszilárdítani hazai bázisát.