A napi problémákat közösen kell megoldani a fővárosban és az agglomerációban

Balkanyar 2024. április 26. 18:10 2024. ápr. 26. 18:10

Bősz Anett életében a főváros és (érdi lakosként) az agglomeráció együtt volt jelen az elmúlt időszakban – válaszolt a kérdésre, hogy melyik kampányt erősíti, a fővárosit vagy a Pest megyeit. A főpolgármester-helyettes, a Pest megyei lista vezetője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról beszélt, kifejezetten károsnak tartaná a kettő elválasztását, hiszen a megoldandó problémák összefüggnek.

Nem lehet külön kezelni Budapestet és az agglomerációt, ezek komplex kérdések, amelyek meghatározzák a társadalom következő évtizedeit. Úgy gondolja, hogy mindkét területen a cél a napi problémák megfogalmazása „emberi” nyelven. Példaként említette a közlekedést, az ingázók vonatozását, az eltérő lehetőségeket, amiket az különböző minőségű zónázó vonatok nyújtanak. 

Szó esett azokról a beruházásokról, ahol nem érvényesül az igazságosság elve. A kormányzat a települések autonómiájának csorbítására használta a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokat, például a gödi Samsung gyárat – mutatott rá a nehézségekre a politikus. 

Bősz Anett főpolgármester-helyettesként a kulturális élet felelőse volt. Ha visszanéz az elmúlt időszakra, sikerként értékeli a főváros 150 éves fennállására rendezett sorozatot. Emellett büszke arra, hogy a Covid idején valódi rezsicsökkentést tudtak elérni azzal, hogy több intézmény összefogásával, a költségvetési keret megteremtésével nem bezárták, hanem tágabbra nyitották a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár, a Budapesti Művelődési Központ és a Budapesti Történeti Múzeum kapuit. Így akiknek például gondot jelentett otthon a fűtés, behúzódhattak néhány órára a könyvtárba. Érezhették, hogy nincsenek egyedül, ráadásul akkor, amikor az inflációs nyomás is egyre inkább terhelte a családok pénztárcáját. Januárban nagyon sok új beiratkozó volt a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban.

Ami a jelent, illetve a jövőt illeti, a kultúra területén fel kell készülni az egyre erősebb központosításra, ami a kormányzat szerint növeli a hatékonyságot.

Vitézy Dávid ötlete a csepeli vidámparkról a főpolgármester-helyettes szerint valami nosztalgikus hiányt próbál pótolni, de úgy véli, nincs meg az az üzleti modell, amivel egy vidámpark nyereségesen üzemeltethető. Fel kell tenni a kérdést, egyáltalán, van-e rá igény, mert az elképzelt formában nem több, mint egy látványpékség.

A budapesti kampányról és a Fidesz jelöltjéről Bősz Anett azt gondolja, Szentkirályi Alexandra „úgy kampányol, mint egy ifjúsági politikus”, de hogy milyen Budapestet képzel el, milyen szakmai érvei vannak, arról nem tudunk semmit. Egyébként – mint mondta – nagyobb tétben fogadna arra, hogy visszaléptetik Szentkirályit. 

Ők azért dolgoznak, hogy Karácsony maradjon és megőrizhető legyen a demokrata közgyűlési többség. Bősz Anett bízik abban, hogy Budapesten megőrzik a szabadság kis körét, ami jót tenne a fővárosnak.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.