Bárándy Péter: szégyen, hogy Magyarország alkalmatlan az unió soros elnökségének betöltésére

Balkanyar 2023. június 3. 08:10 2023. jún. 3. 08:10

Nagyon primitív megnyilvánulásnak tartja Bárándy Péter az igazságügy-miniszter nyilatkozatát, miszerint „az uniós parlamentnek nem osztottak lapot abban a kérdésben, hogy ki tölti be az unió tanácsának soros elnöki pozícióját”. A tárca korábbi vezetője a Klikk TV Mélyvíz című műsorában emlékeztette Varga Juditot, hogy nem diktatórikus rendszerben kell gondolkodni. Az ügyvéd szerint már önmagában az is nagy szégyen, hogy Magyarország alkalmatlan az Európai Tanács soros elnökségének betöltésére.

Bárándy Péter rámutatott, a rotáló elnökségnek már nincs akkora jelentősége, mint amekkora egy évtizede volt, már kialakult a Tanács működési rendje, enélkül is elketyegne nagyon jól, de az Európai Parlament tud úgy cselekedni, hogy az a Tanácsnak kényelmetlen legyen. „A parlamentnek vannak eszközei arra, hogy kikényszerítse az akaratát, de ha deklarációként tekintem, akkor is baj van” – fogalmazott arról, hogy az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról szóló újabb állásfoglalását. Az EP öt meghatározó frakciója által jegyzett határozat megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. 

Az ügyvéd szerint nem arról van szó, hogy a száj Varga Judité, a szó Orbán Viktoré, hanem arról, hogy Orbán úgy választotta Varga Juditot, hogy alkalmas legyen arra, hogy kimondja. „Szijjártó is ebben a stílusban tárgyal, de Varga Mihály és Lázár János nem, sőt, utóbbi mögött ott van az egyéniség, még akkor is, ha például sikerült belevinni abba a bizonyos bécsi sétába. Pintér Sándor most olyan pozícióba került, amit képtelen megoldani, de még ő sem ebben a stílusban tárgyal. Azt ki lehet mondani, hogy külföldre – Navracsics kivételével – ezeket az uszító embereket küldi Orbán Viktor.”

Bárándy Péter szerint az unió felé vállalt igazságügyi reform is olyan folyamat, mint mikor a tigris elkezd legelni, de sosem lesz növényevő. „Az, hogy egy területen bizonyos lépéseket nyögve, ellenkezve visznek keresztül, az nem megoldás arra a jogállamisági problémahalmazra, amelyre a legnagyobb példa, hogy évek óta rendeleti kormányzás van. Ezt is felrója az Európai Parlament.”

Az ügyvéd rámutatott, lényegi különbség van a kétharmados parlament és rendeleti kormányzás között. „A különleges jogrendben alkalmazható rendeleti kormányzás jogosítványt ad a kormánynak arra, amire a parlamentnek észrevétlenül nem lenne lehetősége, hogy az alapjogokat korlátozza, a gyülekezési, a véleménynyilvánítási, a magánlakás használatának szentségére vonatkozó alapjogot, vagy azt, hogy a sajtónak mennyi a szabadsága.”

Az egész veszélyhelyzetnek nincs meg a jogalapja – tette hozzá, de a rendeleti kormányzásban meghozott szabályok 90 százaléka sem a járvány, sem a háborús konfliktus, sem a humanitárius segítség kezelésével nem indokolható.

„A törvénymódosítások kezdő soraiban benne van, hogy ez az Európai Unió követelményének érdekében született és nem azért, mert vissza akarja állítani a jogállamot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a hatalommegosztás elvének megfelelő intézményi működést.”

Nagyon nehéz becsapni az Európai Uniót úgy, hogy az egyik kifogása pont az egyeztetés teljes hiánya a jogszabályalkotáskor és ezeket a törvényeket így hozták, sőt, leplező a megjelenésük – emlékeztetett Bárándy Péter. Kiemelte azt is, vajon mit szól az unió a külföldi embercsempészek kiengedéséhez, ami megint csak tagadása a hatalommegosztásnak, az igazságszolgáltatás meggyalázása, a kormány általi átvétele. „Az igazságszolgáltatási funkciókat szanaszét delegálják, ahol ellenőrzés nélkül gyakorolhatóak bizonyos rendelkezések.”

A Klikk TV műsorát itt nézheti meg.