Barátok közt, avagy az amerikai kapcsolat

Sebes György 2021. augusztus 4. 16:55 2021. aug. 4. 16:55

A Mathias Corvinus Collegium hétvégi esztergomi fesztiváljának díszvendége a Fox News esti műsorát vezető Carlson Tucker lesz. A sztárriporter azonban már a hét eleje óta Budapesten van, forgat és felkereste a miniszterelnököt is. S ha nem is találkoznak gyakran, a kölcsönös tisztelet és egymás elismerése már régóta közel hozta őket egymáshoz.

Orbán Viktor ismét kihasználta, hogy az egykori Karmelita kolostorhoz utólag hozzáépített erkélyről csodás kilátás nyílik egész Budapestre. Ezúttal amerikai vendégének dicsekedett el ezzel. De ennél sokkal fontosabb, hogy két olyan ember találkozott, akiknek világnézete igen közel áll egymáshoz, ráadásul politikai hasznot is remélhetnek a másiktól.

A magyar miniszterelnököt nem kell bemutatni olvasóinknak, vendégét annál inkább. Magyarországon minden bizonnyal kevés nézője akad ugyanis a Fox News csatornának, a bukott amerikai elnök, Donald Trump kedvenc tévéjének. Így aligha ismerhetik egyik sztár-műsorvezetőjét, Tucker Carlsont, aki sosem titkolta jobboldali nézeteit. Igaz, a most 52 éves tévés hosszú éveket töltött olyan adóknál – mint például a CNN –, amelyeket inkább liberálisnak tartanak. A Bloomberg hírügynökség úgy jellemezte őt, hogy nem annyira műsorvezető vagy riporter, hanem inkább ügyes propagandista. Ami mindjárt meg is magyarázza, miért tartják őt az amerikai Republikánus Párt egyik nagy reménységének. Még az sem kizárt, hogy 2024-ben elnökjelölt lesz belőle, különösen akkor, ha Trump mégsem indul.

Mindez már indokolhatja, miért fogadta őt Orbán Viktor. Talán megfordult a fejében az is, hogy időben kell jó kapcsolatokat kiépíteni a leendő elnökkel. Igaz, még sok a kérdőjel, hiszen neki – és a Fidesznek – addig meg kellene nyerni a jövő évi választást és Carlsonnak is fel kell építenie politikai karrierjét, de érdemes előre gondolkodni. Ha meg csak annyi a haszon, hogy a hosszú interjút adhatott a Fox Newsnak, az sem elhanyagolható a jelenlegi körülmények között.

Nem kétséges, aligha kellett kínos kérdésekre válaszolnia a magyar kormányfőnek. Tucker Carlson már három éve is méltatta Orbán Viktort, akkor a bevándorlás ügyének kezeléséért. „Legalább egy olyan európai politikus akad – fejtegette –, aki rettenthetetlenül kongatja a vészharangot, mert az európai elit olyan társadalmat akar teremteni, amelyet csaknem valamennyi európai polgár elutasít”. Felidézte azt is, hogy a miniszterelnök felhívta a brüsszeli, berlini és párizsi politikusok figyelmét az ellenőrizetlen, tömeges migráció iránti lelkesedésük veszélyeire. De nem mulasztotta el azt sem, hogy alkalomadtán dicsérje a kormány családpolitikáját is.

Ilyen előzmények után az sem csoda, hogy a Fox News sztárja egész héten a magyar fővárosból közvetíti alkalmanként egymilliós nézettséget is elérő műsorát, és – mint mondta – dokumentumfilm-sorozatot is forgat. Igaz, az első adás nem pontosan egyezett a magyar vezetés nézeteivel, hiszen Carlson kétséget ébresztett a vakcinák hatékonysága iránt és kritizálta az amerikai szövetségi kormányzat oltási tervét. Cserébe viszont azt sem említette meg, hogy a magyar kormány kötelezővé tette vakcinát az egészségügyben dolgozóknak.

Aligha véletlen, hogy kormányzati körökben úgy vélik, Carlson „egyike a nagyon kevés, Magyarországról elfogultság nélkül beszámoló nyugati újságírónak”. Ezt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese írta róla, egyúttal indokolva azt is, miért hívták meg őt. Orbán Balázs ugyanis egyúttal a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, s a sztárriporter éppen a magyar jobboldal elitképzőjének hétvégi fesztiválján tart előadást. Ezúttal is a volt német kancellár és szociáldemokrata politikus, Willy Brandt egykori – és azóta szólássá ért – mondatát kell idéznünk minderre: „összenő, ami összetartozik.

Az MCC kommunikációs igazgatója egyébként úgy nyilatkozott, hogy Carlson ingyen jött Magyarországra. A programjait szervező Washington Speakers Bureau promóciós cég honlapja szerint azonban egy órás beszédért „70 ezer dollár fölötti” díjat, azaz több mint 21 millió forintot számít föl, persze az útiköltségen és a szálláson, vendéglátáson felül. És az sem mellékes, hogy a lobbiérdekek felderítésére szakosodott OpenSecrets nevű honlapon olvasható volt, a magyar kormány két éve 265 ezer dollárt (mintegy 80 millió forintot) fizetett a washingtoni Policy Impact Strategic Communications cégnek – többek között azért, hogy nézetei teret kapjanak a Fox News műsoraiban.

Anélkül, hogy a pénzügyeket tovább taglalnánk és a konkrét esetben állást foglalnánk, az bizonyos, hogy az amerikai vendég budapesti útja mindkét félnek megéri. A jelenlegi hatalom reklámozhatja a nemzeti együttműködés rendszerét, eközben megismerkedhet egy tapasztalt és rutinos médiasztár tanításaival. A Fox News pedig jó nézettséget produkáló műsorokat kap egy arrafelé nyilván egzotikusnak számító, mindenesetre kevéssé ismert országból.

Carlsonnak neves szélsőjobboldali elődei is voltak már Magyarországon. Emlékezetes, hogy 2018-ban a Terror Házát működtető, Schmidt Mária vezetése alatt álló közalapítvány vendége volt Steven Bannon. Azóta már nem áll olyan jól Donald Trump egykori kampányfőnökének és tanácsadójának a szénája. Jelenleg sikkasztás és csalás miatt folyik ellene eljárás, miután saját céljaira használta az elvben a mexikói határon építendő kerítésre gyűjtött adományokat. Hozzá hasonlóan, előadást tartott az Amerikában élő brit milliomos, Milo Yiannopoulos, aki sok más felháborodást keltő megnyilatkozása mellett, egy időben támogatta a pedofíliát. A Népszava erről szóló cikkében azt is felidézte, hogy 2017-ben még meleg házasságot kötött, de az idén tavasszal gyógyulóban lévő „volt melegnek” nevezte magát és a férjét vele egy háztartásban élő baráttá fokozta le.

Most már csak az a kérdés, hogy Orbán és Carlson hatékonyan tudja-e segíteni egymást, vagy a kapcsolat megmarad a kölcsönös szimpátia szintjén. Az sem kevés persze, de a politikai haszonszerzéshez kevés.