Cirkusz a (pór)népnek, kalács Orbán embereinek, táptalaj a vírusnak

NVZS 2021. augusztus 4. 16:40 2021. aug. 4. 16:40

Habár nem csak a szakértők, de kormányzati, állami vezetők is folyamatosan azt sulykolják, hogy augusztus-szeptember tájékán hozzánk is elérkezik a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a kormány mégis fontosabbnak tartja cirkuszt adni a népnek, mintsem, hogy mindent megtegyen azért, hogy minél kevesebb áldozattal járjon a pandémia – nemzetközi trendek alapján is elkerülhetetlennek látszó – újabb szakasza. A „cirkuszt a népnek” módszert nem is titkoltan vállalják fel Orbánék: csak az elmúlt egy hét leforgása alatt egy kormányrendeletet és egy -határozatot hoztak. Mindkettő tömegeket vonzó események megtartását teszi lehetővé. Az már csak hab a tortán, hogy közben a hozzájuk húzó körök is jól járnak.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg „az augusztus 20-i állami ünnep, valamint egyes nemzetközi rendezvények megrendezésére vonatkozó eltérő szabályokról” címmel a 457/2021. (VIII. 3.) kormányrendelet, ami felmentést biztosít három, a kormány – illetve egyes tajai – számára kedves, azt népszerűsíteni (is) hivatott rendezvény(sorozat) számára a veszélyhelyzet előírásai alól.

Augusztus 20-a helyett Szent István-napi rendezvénysorozat

A három kedvezményezett esemény(sorozat) közül is a leggrandiózusabb – tán a legfontosabb a kormány önfényezése szempontjából – az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe. A normál esetben egyetlen napra, augusztus 20-ára korlátozott megemlékezés ezúttal háromnapos lesz (augusztus 20-22.), s költségeire támpontot a tavaly tervezett hasonló ünnepségsorozat adhat. az, amit az utolsó pillanatban – a járvány miatt – végül csak lefújtak.

Kiindulva a tavalyi összegből, ez bizony el fogja érni akár a tízmilliárd forintot is. Mint akkor a Hírklikk beszámolt róla, 6,575 milliárd forintot szántak az ünnepségsorozatra, de ebben még nem volt benne a tűzijáték költsége (a kormány ezt tavaly 1,3 milliárd forintra becsülte). Miután mind a kettő nettóban értendő, így – Európa legmagasabb, 27 százalékos áfájával számolva – már meg is lett a 10 milliárd. Az ünnepségsorozat ugyan végül elmaradt, de a HVG tavaly októberben, egy nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva azt írta, hogy a kapcsolatos szerződéseket előretolták egy évvel, minden más azonban maradt. Ebből az is kiolvasható, hogy a tízmilliárdos költsége is. Ennél közelebbit a közel egy év alatt sem lehetett megtudni. Ebben sok meglepő persze nincs – ahogy portálunk a napokban megírta, már 2000-ben is titkolózott az akkor, első Orbán-kormány a tűzijátékkal kapcsolatos költségekről.

Habár a költségvonzata is irritáló (kiváltképpen annak fényében, hogy a kormány nem hajlandó például négyszer ennyit áldozni a száz- és százezrek pihenését biztosító Velencei tó megmentésére), ennél is felháborítóbb, hogy a járvány újabb hullámának fenyegető árnyékában, fittyet hánynak az emberek életére és biztonságára. Hiszen aki részt vett már augusztus 20-i budapesti tűzijátékon, az tudhatja, hogy mindig sűrű sorokban, szorosan egymás mellett állnak az emberek, végig a Duna belvárosi szakaszán. Számuk tehát nem lesz korlátozva, maszkot nem kell felvenniük – pompás terepe lesz a vírus terjedésének. S akkor még nem beszéltünk a temérdek kísérő rendezvényről, amelyeken – főként jó idő esetén – hagyományosan hömpölyög a tömeg. S persze nem csak Budapesten van így – bár a legnagyobb tömeg természetesen a fővárosban koncentrálódik –, a vidéki városokban, településeken is ünnepelnek majd.

Tömeges mise is lehet a Hősök terén

A szeptember 5. és 12. között Budapesten megtartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nem is azért jelenti majd a nagyobb veszélyt, mert vidékről zarándokolnak majd fel a magyarok a fővárosba, hanem azért, mert rengetegen jönnek a világ minden tájáról. Már csak azért is, mert a sorozat csúcspontjaként Ferenc pápa mond majd misét a Hősök Terén.

 

A költségei, a biztosított állami támogatása gyakorlatilag követhetetlen. A Népszava egy összesítése szerint a kongresszus egyre drágább és drágább. Az eredetileg 17,9 milliárd forintra tervezett állami támogatás már 2017-ben 22 milliárdra duzzadt, az esztergomi érsekség pedig szabad kezet kapott ingatlanvásárlásra és felújításra a bőkezűen osztott közpénzből. Mielőtt a pandémia kitört, már a 30 milliárdot közelítette az összeg, amit tavaly márciusban újabb, csaknem kétmilliárddal toldottak meg. Ehhez képest az idén tavasszal a vasúti fejlesztések keretéből irányítottak át újabb összegeket. Gyanítjuk, nem ez az utolsó ilyen húzás.

Hajrá pacik!

Kakukktojásnak tűnik e rendezvény-trióban a harmadik, a veszélyhelyzet korlátozásai alól felmentést kapott FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, amit szeptember 2. és 5. között rendeznek. Erős a gyanú, hogy amiatt kerülhetett be ez a rendezvény ebbe a felmentetti körbe, mert a kormánnyal kiváló kapcsolatokat ápoló sport- és üzletember a Magyar Lovasszövetség elnöke. Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, egyben a „magyar üzletlánc”, a CBA ikonikus figurája, aki jó kapcsolatokat ápol Orbánnal és a Fidesszel, s például együttműködési megállapodást között a CÖF-fel. Ő egyébként nem először tudott a számára kedves rendezvényhez állami támogatást szerezni, például a testvérével közösen átvett Nemzeti Lovasvágtára is.

Szóljon hangosan az ének!

Pár nappal a fenti kormányrendelet publikálása előtt látott napvilágot „a közösségi élet újraindítása keretében országos könnyűzenei rendezvénysorozat megvalósításával kapcsolatos feladatokról” címet viselő 1514/2021. (VII. 29.) kormányhatározat, amely szintén a cirkusz a népnek kategóriába tartozik.

Mint írják: „a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények, koncertek minél nagyobb számban történő megvalósulása, továbbá az előadó-művészeti és rendezvényszektor segítése aktív állami feladatvállalást és támogatást igényel;”. Ezért az idén augusztustól 2021 októberéig tartó időszakban országos koncert- és rendezvénysorozat lebonyolítását támogatják. Az összesen 356 koncertre közel 5 milliárd (fillérre pontosan: 4 998 920 445 forintot) biztosítanak. Lesznek nagyvárosi események és nagykoncertek (40 koncert), kisvárosi események és koncertek (216 koncert), de falunap jellegű események (100 koncert) is.