Egy lelkész szerint már Balog Zoltán megválasztása is komoly veszélyeket hordozott

Balkanyar 2024. február 26. 12:00 2024. feb. 26. 12:00

A lelkészek véleménye teljesen megoszlik Balog Zoltán püspökről. A legtöbben hárítanak, aki viszont beszél, csak névtelenül meri.

A Népszavának egy fővárosi lelkész azt mondta, nem zárja ki, hogy Novák Katalinnak és Varga Juditnak nem kellett volna lemondania, ha ezt idejében megteszi Balog Zoltán és távozik a  püspöki tisztségből is. A lap próbálta kérdezni Máté János bicskei lelkészt is, de ő a „gyülekezet békéjének védelmében” úgy döntött, nem nyilatkozik – írja az összeállítást szemléző 24.hu.

Több lelkésztársa is elutasította a megkeresést, a Balog Zoltán püspökségét firtató kérdést még Csűrös András gyömrői lelkész is elhárította, noha ő Duna-melléki egyházkerülettől kapott fizetés-kiegészítését felajánlotta a gyermekbántalmazások elszenvedői javára a „hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt”.

Kitartok Balog Zoltán mellett, szeretném, ha ezt mindenképpen leírná – mondta egy kisváros lelkésznője, akit ezt követően már nem sikerült elérni.

Az egyik fővárosi agglomerációs település lelkipásztora az egyház megosztottságot belügynek tartja, de szerinte Balog Zoltánnak minden egyházi pozíciójáról le kellett volna mondania, amikor nyilvánosságra került a kegyelmi ügy. Azt mondta, egyházi vezetőnek nem szabad „ennyifelé elköteleződnie”, és már Balog Zoltán megválasztása is komoly veszélyeket hordozott, mert személytől független érvényes, hogy az egyház számára időzített bomba, ha egy volt politikusból püspök lesz.