Horváth Csaba "mini Dubai" helyett zöld fejlesztést szeretne Rákosrendezőre

Balkanyar 2023. november 29. 11:50 2023. nov. 29. 11:50

Tárgyalna a kormánnyal, ezért levélben fordul Lázár János építési és közlekedési miniszterhez Zugló MSZP-s polgármestere a Rákosrendező vasútállomás közelébe tervezett felhőkarcolóval kapcsolatban. Horváth Csaba arra kéri a kormányt, vesse el „mini Dubai” ötletét.

„Nagyon határozottan megkérjük a kormányt, hogy semmilyen döntést ne hozzon a zuglóiak feje felett, a zuglóiak megkérdezése nélkül, az önkormányzattal való tárgyalás nélkül” – hangsúlyozta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője, Zugló polgármestere sajtótájékoztatóján, amit a lehetséges újabb budapesti, 220-240 méteres felhőkarcolóval kapcsolatban tartott. A polgármester szerint Zuglónak nem mini-Dubaira, hanem zöld fejlesztésekre van szüksége, a kiszivárgott tervek viszont arról szólnak, hogy a kormány Rákosrendezőre a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót tervez (akár többet is), erről pedig titokban tárgyal Mohamed Alabbarral, aki a világ legmagasabb és Dubai leghíresebb épületét, a 828 méteres Burj Khalifát is építette.

A polgármester elmondta: az utóbbi 10 év arról szólt, hogy a kormány betonmonstrumokkal építette tele Budapest egyik legzöldebb kerületét, a Népstadiontól a Városliget beépítésén át a kormányzati negyedig a Bosnyák téren. Horváth Csaba szerint ezek nem oda való fejlesztések, amelyek problémát jelentenek a kerületnek. Szerinte az is problémás, hogy Rákosrendező, amiben rengeteg zöld fejlesztési potenciált látnak a kerületiek, mini-Dubajjá válik. „Először viccnek tűnt, aztán megjelentek az információk, és úgy tűnik, hogy a kormány ezt is komolyan gondolja” – kommentálta a fejlesztés hírét a polgármester. Felkérte a kormányt, hogy Rákosrendező fejlesztéséről tárgyaljon az illetékes önkormányzattal és vesse el azokat a terveket, amik megjelentek a sajtóban. „Tárgyaljunk érdemben arról, hogyan lehet zöld potenciálú fejlesztésként tekinteni Rákosrendezőre, és hogyan lehet a közlekedési infrastruktúrát javítani a környéken élők érdekében” – fogalmazott a polgármester, aki azt is át szeretné tekinteni a kormánnyal, hogyan lehetne a környéken élők életminőségét javítani. Annak érdekében, hogy a tárgyalások meginduljanak, Horváth Csaba Lázár János építési és közlekedési miniszterhez fordult.

A Rákosrendező területére építendő tornyok radikálisan átalakítanák a főváros látképét, hiszen a vasútállomás területe a Hősök tere mögött helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy az ide épített felhőkarcolók a tér szobrai és az Andrássy út épületei fölé magasodnának. A hírek szerint a beruházásról előrehaladott tárgyalások zajlanak Alabbar és a kormány között.