Már ötször kellett intézkedniük az iskolaőröknek, pedig a tanév csak most kezdődött el

Balkanyar 2023. szeptember 18. 12:20 2023. szept. 18. 12:20

Míg a 2022-2023-as tanév végén 579 iskolaőr teljesített szolgálatot a hazai oktatási intézményekben, az új tanév kezdetén, szeptember elsején már 690 volt a létszámuk – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A kiképzett iskolaőrök száma így összesen 544 intézményben tette lehetővé a szolgálatellátást a tanév első napján. De továbbra is várják a jelentkezőket, ugyanis az iskolaőri státuszok mintegy 86 százaléka van feltöltve – írja a Népszava.

Bár a 2023/2024-es tanév még csak bő két hete indult el, a rendőrség közölte, hogy szeptember elseje óta már ötször kellett intézkedniük az iskolaőröknek. De tavaly sem tétlenkedtek, az előző tanévben összesen 199 alkalommal intézkedtek, amelyek alapján 109 rendőrségi eljárás indult: 79 esetben büntetőeljárás, 30 alkalommal szabálysértési eljárás. Testi kényszert 25 esetben, bilincset és vegyi eszközt egy-egy esetben alkalmaztak, rendőrbot használatára nem került sor.

A leggyakoribb esetek közé a garázdaság bűncselekménye tartozott, amelyet a testi sértés és a kábítószer birtoklás, valamint a különböző vagyon elleni cselekmények (főleg lopás) követtek, de az is előfordult, hogy az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt kellett szabálysértési eljárást indítani. Az év végi időszakban pirotechnikai eszközök birtoklása miatt is kellett intézkedni.

Forrás: Népszava