Nem csak a Covid, a madárinfluenza is megérkezett

Somfai Péter 2024. október 18. 07:30 2024. okt. 18. 07:30

Újabb területeken jelent meg idehaza a madárinfluenza H5N1 altípusa. Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron vármegye után Csongrád-Csanádban, majd Fejérben, Hajdú-Biharban, Komárom-Esztergomban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is kimutatta a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. „Az állományok felszámolása folyamatban van, eddig mintegy kétszázezer baromfit kellett leölni” – mondta a Hírklikknek dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos.

Hány állatot érint tulajdonképpen most a járványveszély? 

Jelen pillanatban Magyarországon konkrétan öt vármegyében érintettek a baromfiállományok, azokon a helyeken már körülbelül kétszázezer állatot le kellett ölni. Ez kétségtelenül nagy szám, de a teljes, sokmilliós hazai szárnyasállománynak csak elenyésző százalékáról beszélünk. A járvánnyal kapcsolatban elrendelt korlátozó intézkedések az adott településen nyilván problémát jelentenek, a gazdaságokat komoly veszteségek érik, szállítási korlátozások is életbe lépnek ilyenkor. 

Mennyiben érintik ezek az intézkedések az élelmiszerellátást? Lesz-e hatásuk az árakra, a fogyasztásra?

A járvány jelenlegi szakasza nem okoz fennakadást az élelmiszerellátásban. Ennek még csak legfeljebb lokális, időszakos következményei lehetnek. Az elmúlt években ennél sokkal nagyobb járványok alakultak ki, s miattuk akkor több millió állatot kellett leölni. A járvány mérete most az érintett termelőknek okozhat jelentős károkat, de az országos ellátásban nem kell sem hiánnyal, sem a csökkenő kínálat miatti áremelkedéssel számolni. Az állatok felszámolása kétségtelenül nagy költséget jelent a vállalkozásoknak, de azok, amelyek egyébként betartják a járványvédelmi szabályokat, állami kártalanításban részesülnek. Ennek összege országos szinten az elmúlt években több milliárd forintra volt tehető.

A madárinfluenza járvány mennyire veszélyes az emberre? 

Az a vírustípus, ami Magyarországon, vagy most Európában kering, nagyon kis kockázatot jelent az emberre. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a boltban kapható baromfi húsok fogyasztása nem veszélyes, mert levágás előtt az élő állatokat, majd később a feldolgozásra váró húst is újabb állatorvosi vizsgálatnak vetik alá. Ami tehát forgalomba kerül, az biztonságosan fogyasztható, a fertőzött állományokat pedig felszámolják, onnan egyáltalán nem kerülhet a boltok polcaira fogyasztásra szánt áru. Arról nem is szólva, hogy a baromfi húst nyersen nem szokás megenni, a sütés-főzéskor pedig nemcsak a madárinfluenza vírusát, hanem minden más kórokozót is elpusztít a hőkezelés. 

Hogyan érinti a járvány a háztáji gazdaságokat, ahol csak néhány tucat, vagy néhány száz baromfit tartanak?

Rájuk is vonatkoznak az általános járványvédelmi előírások. A vírus minden baromfira, tehát minden madárra veszélyt jelent, ezért a háztáji baromfiállományokat is védeni kell a fertőzés ellen. A csupán hobbi vagy magánfogyasztás céljából tartott állatok esetében is javasoljuk, hogy ilyenkor, járványos időszakban, ezeket a madarakat is tartsák zártan. Etetni, itatni pedig mindenképpen fedett helyen kell ezeket az állatokat is. A kisebb, de kereskedelmi céllal tartott baromfiállományokra pedig ugyanúgy kötelezően zártan kell tartani, mint akár a több százezeres állományokat. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák az érintkezést a táplálékot kereső vadmadarakkal. 

Biztonságosak a piacon kapható háztáji csirkék, tyúkok, libák is?

Vannak, akik ilyenkor attól tartanak, hogy a piaci kofáknál kapható szárnyasokat levágás előtt vagy után nem mindig látja állatorvos. A hazai élelmiszerlánc szabályai nagyon szigorúak, aki piacra neveli a maga szárnyasait, pontosan tudja, amennyiben valamilyen rendellenességet tapasztal a madarainál, azonnal értesítenie kell az ellátó állatorvost, vagy ha felmerül a nagyobb baj gyanúja, a hatósági állatorvost is ki kell hívni. Ez kötelező és minden állattartóra vonatkozik! Azokra is, akik úgymond csak „hobbi” célból foglalkoznak a házuk körül baromfi neveléssel.

Ha komoly a baj, és le kell vágni az állományukat, őket is megilleti a kártérítés?

Természetesen. Ha valahol a háztáji állományt kell felszámolni, a hatóság ugyanúgy jár el: felmérik az elpusztított állatok értékét, és megtérítik a károkat.

Mennyi esélye van, hogy ebből a most még csak lokális járványból nem lesz nagyobb, országos pandémia?

Ez elsősorban az állattartók odafigyelésén múlik. Természetesen azt nem lehet kizárni, hogy a vadmadarak az ország ma még mentes területein működő baromfiállományokhoz is eljuttatják a vírust. Ahol a tulajdonosok betartják a telepeiken a járványvédelmi előírásokat, tehát a madarakat zártan tartják, a ki- és behajtó járműveket megfelelően fertőtlenítik és megtisztítják, a dolgozók is ruhát cserélnek, a gondozáshoz használatos eszközöket fertőtlenítik, akkor azért jó eséllyel megakadályozható a nagyobb, országossá terebélyesedő járvány.