„Nyomorultul keveset keres a magyar ember"

Balkanyar 2023. május 25. 15:50 2023. máj. 25. 15:50

Az átlag alatt keresők nagy számára, valamint a csökkenő reálkeresetekre hívta fel a figyelmet az MSZP alelnöke.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait a keresetekről, ennek alapján a bruttó átlagkereset 577 ezer forint jelenleg. Az ellenzéki politikus számításai szerint a nettó átlagkereset nem éri el átlagosan a négyszázezer forintot.

Rámutatott arra is, hogy az elmúlt hónapban közel hét százalékos volt a reálbércsökkenés. „Nyomorultul keveset keres a magyar ember" – fogalmazott.

Szerinte a pénzügyi szolgáltatások területén, valamint az energiaiparban és az infokommunikáció területén dolgozók lehetnek elégedettek a fizetésükkel, mert ők messze az átlag felett keresnek. A 4,6 millió emberből ez 260 ezret jelent – részletezte.

Korózs Lajos azt mondta, körülbelül egymillióan vannak azok, akik messze az átlag alatt keresnek. Ide sorolta többek között az oktatában dolgozókat, a művészeti területen, a szociális és az egészségügy területén, az adminisztratív területen dolgozókat.

Kitért arra is, hogy „durván" leszakadt a nyugdíjas háztartások jövedelme. A nyugdíjasok több mint hatvan százaléka jövedelmének nagy részét kizárólag rezsire és élelmiszerre fordítja – tette hozzá.

Az MSZP alelnöke megismételte pártja javaslatait: június elejétől öt százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést kell biztosítani, mert a januári 15 százalékos emelést már „megette az infláció".

Hozzátette: az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra kell csökkenteni és el kell törölni az kiskereskedelmi különadót. Elmondta, amíg nem lesz nulla százalékos az alapvető élelmiszerek áfája és nem törlik el a különadót, fent kell tartani az élelmiszerárstopot.

Közölte, a mintegy 300 ezer rászoruló családnak havi 20 ezer forintos élelmiszer-bankkártyát kell biztosítani.