Orbán Viktor elszokott a vitahelyzetektől

Balkanyar 2022. január 17. 18:15 2022. jan. 17. 18:15

Amit most látunk, a vita a vitáról című történet, minden választás előtt lezajlik, amelyben az egyik oldalon a nyilvános vitára felkészült szemléletmódot, a másik oldalon egy bezárkózó, mindenféle megmérettetéstől, vitahelyzettől elzárkózó politikai elitet látunk - mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Horn Gábor. A Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke arra reagált, hogy lehet-e még a választás előtt miniszterelnöki vita, miután Márki-Zay Péter kezdeményezte, de Orbán Viktor helyett a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István elutasította, Méghozzá azokkal a szavakkal: „mindenki tudja, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök. Beosztottal pedig nincs értelme vitatkozni.”

Nem egyszerű a kérdés eldöntése. Orbán Viktor részéről ennek vannak komoly kockázatai, mivel maga a szöveg, amit Holliktól hallottunk, hallatlanul hamis állításokra épül. 670 ezer ember vett részt az előválasztáson, ők nagy többséggel Márki-Zay Pétert tették meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, nem látom okát, hogy Orbán Viktor ne a valódi kihívóval vitatkozzon – mondta Horn Gábor.

„Sok mindent lehet mondani, Márki-Zayról de azt nem, hogy Gyurcsány bábja lenne és nincs olyan határozott fideszes szavazó, aki ezt komolyan gondolná.”

Horn Gábor a fideszes választók lebecsülésének tartja azt, hogy Orbán nem áll ki. „Mindannyiunknak köze van ahhoz, hogy milyen világot képzel el az egyik, és milyet a másik miniszterelnök-jelölt. Ez nagymértékben befolyásolhatja a bizonytalan szavazókat abban, hogy egyáltalán részt vesznek-e és kire szavaznak. A hagyományos polgári demokráciák mindegyikében, akár az Egyesült Államokban vagy Franciaországban, Németországban, Olaszországban mindenütt természetes velejárója a parlamenti választásoknak, hogy a legfontosabb politikai szereplők megméretnek egymással nagy nyilvánosság, kamerák és még közönség előtt is.”

Horn Gábor szerint a vita elkerülése a választók számára megítélhető dolog. Lehet gyávaságnak gondolni, lehet magyarázkodni és lehet erre építkezni, amerre Márki-Zay Péter is elindult. A saját szempontjából megépíti azt, hogy ez a vita elkerülhetetlen és ha mégis megteszi Orbán, akkor ennek következményei lehetnek rá nézve.

Nyilván a kormányzati kutatásokból – amelyeknek az eredményét mi nem ismerjük meg – tudják, mit várnak a szavazók. Orbán eddig megtehette, hogy elmenekült a vita elől, mert egyértelmű volt, hogy nem volt erre szükségük, a saját bázis rendben volt, de egy ilyen kiélezett helyzetben akár a szavazói is elvárhatják, hogy álljon oda és méressen meg – mondta Horn Gábor.

Ennek a kérdésnek az eldöntése, egyrészt nem Hollik Istvánra, hanem Orbán Viktorra vár és a miniszterelnök részéről ez az utolsó pillanatban fog bekövetkezni – tette hozzá.

„Célszerű lehet, ha Márki-Zay kampánya arról is szól, hogy a miniszterelnök-jelölt, ez esetben Orbán Viktor, álljon ki vitára azonos feltételekkel, azonos körülmények között és széles hozzáféréssel.”

Orbán Viktornak vannak rossz emlékei, ráadásul el is szokott a vitahelyzetektől – mondta. „Szinte mindig a saját közönsége előtt szerepel, szinte mindig a saját propagandista újságírói kérdezhetik. Nagyon rég nem láttuk Orbánt vitahelyzetben. Időnként előfordult brüsszeli parlamenti vitákban, de kiszámíthatatlan számára, hogy ennek mi lesz az eredménye. Kérdés, hogy érdemes-e ezt a kockázatot bevállalnia.”

Idáig három olyan helyzet volt, amikor Orbán kiállt vitázni, ezek közül az egyiket megnyerte ’98-ban Horn Gyulával szemben, a másik kettőt elveszítette Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel szemben. Azóta nem volt vita – emlékeztetett Horn Gábor.

A Republikon közvéleménykutatásai azt mutatják, hogy döntetlenhez közeli az eredmény, amelyben egy kicsit vezet az ellenzék – tette hozzá. „Nincs arról szó, hogy eldőlt volna ez a választás. Két azonos méretű tábor áll egymással szemben és miután az egyik tábor megoldotta azt, hogy ott van a startvonalon 106 közös jelölttel és közös miniszterelnök-jelölttel, ezért a verseny, most valódi verseny és ennek a kimenetelét a bizonytalanok fogják eldönteni.”

De ők az utolsó pillanatban azt is gondolhatják, hogy a vita elől elmenekülő egyik miniszterelnök-jelölt gyáván megfutamodik, és nekik fontosabb lehet, aki vállalja ezt – mutatott rá Horn Gábor a Klikk FM műsorában.

 

Forrás: Hírklikk