Perre mennek a tűzoltók, szerintük évente 416 órát ingyen dolgoznak

Balkanyar 2023. szeptember 19. 12:30 2023. szept. 19. 12:30

Elegük lett a tűztoltóknak, várhatóan bírósághoz fognak fordulni, amiért a kormány nem változtat azon, hogy a tűzoltók 20 százalékkal kevesebb pénzért dolgoznak, mint más, nyolc órás munkakörbe bejelentett, és túlórákat is teljesítő alkalmazott.

Salamon Lajos a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy már így is 1500 szakember hiányzik az állományból, az új belépők száma pedig évek óta csökken – írja a hvg.hu.

A szakszervezet szerint a Belügyminisztériumot már egy ideje arra kérik, hogy az állapítsa meg a fél éves munkaidőkeretükön belül ledogozott túlóra mennyiségét, s azt fizessék is ki nekik a törvény szerinti emeltebb díjazással. A szakszervezeti elnök arról is beszélt a lapnak, hogy a tűzoltók 48 órás munkakeretük ellenére, teljes foglalkoztatásban, csak heti 40 órára vannak bejelentve papíron, de a gyakorlatban ennél 20 százalékkal többet dolgoznak, és ezek a kollégák nem mehetnek hamarabb nyugdíjba a ledolgozott pluszmunka alapján.

Ha csak a 48 órás munkaidőnket nézzük, 416 órát ingyen dolgozunk egy évben, ráadásul, ha ezen felül pluszmunkát vállalunk, nagyjából annyi órabért kapunk, mint a diákmunkások többsége

– mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy hamarosan bírósághoz fognak emiatt fordulni. Salamon hosszú, akár tíz évig is elhúzódó perre számít, amely végül nemzetközi bíróságon fog lezárulni.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium úgy reagált, hogy a tűzoltók fizetését illetően minden a hatályos jogszabályoknak felel meg. A tárca szerint a munkaidőkereten belüli túlmunka nem értelmezhető, a kifizetésre a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs lehetőség, az az általános munkajogi szabályokkal is ellentétes lenne.

Salamon elismeri, hogy az uniós irányelv heti 48 órás keretet tesz lehetővé, de fontos megjegyezni, hogy azt túlórákkal együtt számolja. Ez pedig értelmezése szerint azt jelenti, hogy egy tűzoltó heti 48 óránál többet nem dolgozhat, nem pedig azt, hogy a 40 óra feletti nyolc órát nem kellene magasabb, a túlórának megfelelő díjazással kifizetni.