Ipsos: romokban hever az ország a magyarok többsége szerint

Balkanyar 2024. február 26. 11:25 2024. feb. 26. 11:25

A magyarok nagyon negatív véleménnyel vannak a társadalomról – ez derült ki az Ipsos 2023 végén végzett közvélemény-kutatásából, amely a populizmus népszerűségét vizsgálta 28 országban.

Az Ipsos kutatási eredményeit idéző 24.hu cikke szerint a megkérdezett magyarok 63 százaléka mondta azt, hogy Magyarország hanyatlóban van, 69 százaléka szerint pedig már most is romokban hever az ország. Ez 12 százalékponttal magasabb, mint a részt vevő országok átlaga.

Magyarországon az emberek 78 százaléka látja úgy, hogy „a gazdaság a gazdagok és a hatalommal rendelkezők érdekeit szolgálja". A magyarországi elitet a válaszadók 70 százaléka egy zárt, hasonló értékeket valló csoportnak látja. Az Ipsos külön kiemeli, hogy a vizsgált 28 ország közül Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya (69 százalék), akik szerint az elit tagjai csak a saját érdekeiket nézik a döntéshozatalkor, az ország többi része nem érdekli őket.

Hazánkban csupán a válaszadók negyede látta úgy, hogy „az elit a többségi társadalomért dolgozik, még ha ez időnként nem is jár eredménnyel”.

Ami az ország helyzetének javítását illeti, ennek egyik módja a magyarok 52 százaléka szerint az lenne, ha leállítanák a bevándorlást. Ezzel az állítással a megkérdezetteknek csak az ötöde nem értett egyet.

Még nagyobb támogatottsága (81 százalék) volt annak, hogy a munkaadók részesítsék előnyben a magyar munkavállalókat a bevándorlókkal szemben, pedig csak a válaszadók fele gondolta azt, hogy a bevándorlók elveszik a munkát az „igazi” magyaroktól