Varga Judit egyetemi évfolyamtársa lett a végrehajtói kar új elnöke

Balkanyar 2023. május 25. 17:30 2023. máj. 25. 17:30

Április végén a börtönben ülő Schadl Györggyel együtt lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöksége. Ezért csütörtökön új elnökséget választott a bírósági végrehajtói kar tisztújító közgyűlése.

Öt tagú új elnökséget választott a csütörtöki ülésén a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar (MBVK) közgyűlése.  Az új elnökségbe éppen az előírt minimális számú, öt személy jelentkezett. A névsor, amelyet végül a jelen lévő 170 végrehajtó nagy többséggel szavazott meg, azonos volt az egy héttel korábban kiszivárogtatottal – írja a hvg.hu.

Egyenként, titkosan szavaztak a nevekről, és a hvg.hu helyszíni forrásai szerint mind az öten nagyjából azonos arányban, 158-160 „igen" voksot kaptak. A névsor pedig a következő:

  • Kovássy Szabolcs
  • Papp Gábor
  • Ódor Gergely István
  • Kósa Zoárd
  • Lupkovics Beáta


A kiszivárgott körlevél a hvg.hu-hoz és Hadházy Ákos független képviselőhöz is eljutott, annak aláírója hamisítványnak nevezte: Petris Csaba végrehajtó szerint visszaéltek a nevével.  A most megválasztott, szintén öttagú elnökségnek Kovássy Szabolcs és Papp Gábor személyében két olyan tagja is lett, akik tagjai voltak a nemrég lemondottnak is. A másik három személy kevésbé ismert. Ódor Gergely Istvánnak 2017 óta van önálló végrehajtói praxisa, Kósa Zoárdnak és Lupkovics Beátának alig egy éve működik az irodája. Érdekes módon, az említett levél Lupkovicsra utalt lehetséges új elnökként: „új kollegina, aki vezetői ambíciókkal rendelkezik, és a miniszter asszony bizalmát élvezi.” Ez pedig azért lehetséges, mert 2004-ben a Miskolci Egyetemen jogászként doktorált, itt évfolyamtársak voltak Varga Judit igazságügyi miniszterrel.

Az elnök tényleg a hamisítványnak nevezett levélben vezetői ambíciókkal rendelkező jelöltként megnevezett Lupkovics Beáta lett, aki alig egy éves végrehajtói karrierje előtt a Borsod-Abaúj Zemplén megyei közgyűlés jegyzője, előtte kormányhivatali főosztályvezető, azelőtt pedig Szikszón gyámügyi ügyintéző volt. Tehát az lett az új elnök, a bíróság előtt álló Schadl György utódja, aki az igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Forrás: hvg.hu