Hiller István: az Erasmus miatt kialakult konfliktus oka a magyar kormány oktatáspolitikája

Balkanyar 2024. április 25. 10:25 2024. ápr. 25. 10:25

Példa nélküli a világon és Európában, hogy egy állam a felsőoktatási intézményeinek döntő többségét szinte egyszerre kiadja a kezéből, kuratóriumokat hoz létre úgy, hogy nem választja meg a tagjait, hanem kinevezi, és olyan pénzeket ígér, amelyeknek a biztosítéka nincs meg – mondta az MSZP választmányi elnöke az ATV-ben. Hozzátette, nem örül a helyzetnek, hogy bírósághoz kellett fordulniuk az Erasmus-ból kimaradt egyetemeknek, hiszen ő maga is egyetemi hallgatókat oktat. Kijelentette, a kormány kötelessége megoldani a problémát.

Hiller István a műsorban arra reagált, hogy a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla még szombaton azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta azt a pert, amelyet magyarországi egyetemek indítottak az EU Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen. A határozat lényegében kizárta a modellváltott egyetemeket az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból, amíg a kormány nem orvosolja a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályait a kuratóriumokban.

Hilller István szerint ennek a problémának a megoldása a mindenkori kormány kötelessége, az ügy szakmailag megoldható. „Mivel egy hónap múlva lesznek szerte az unióban a választások, erre politikai megoldás addig már nincs, aztán elkezdődik egy alkudozás, feláll egy új bizottság, de ha ezt nagyon gyorsan csinálják, akkor ősz közepére, tél elejére lesz ebből bizottság” – mutatott rá.

Mire ismételten előveszik a magyar felsőoktatás ügyét már késő lesz, és ha nagyon ügyesek, akkor a 2025 szeptemberében kezdődő tanévvel rendezik a kérdést – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. „Belementek egy olyan utcába, amelyben versenyt futnak az idővel, hiszen jön a választás, ez a Bizottság már nem fog tenni semmit” – fogalmazott.

Az, hogy az egyetemek beadták a keresetet, hogy bírósági eljárás keretében folyjék az ügy, ez másik lehetőség, de még hosszabb – mondta a peres eljárásról. „Ez másfél-két év előtt nem hoz döntést, és mivel mi tanévekben gondolkodunk, ha másfél év múlva születik meg a bírósági ítélet, az már 2026 szeptemberétől kezdődő tanévre szól” – mondta Hiller István. A Horizontban a kutatók pedig nagyon lemaradnak abban a versenyben, a világon versenyeznek a kiváló kutatókért – tette hozzá.

Hiller István reagált arra is, hogy Orbán Viktor a Szakma Sztár 2024 megnyitóján azt mondta, jól képzett szakmunkásokra van szükség, nem diplomásokra. A szocialista politikus szerint szükség van jól képzett szakmunkásokra, de az oktatás és az alkalmazható tudás centruma a jövőben sokkal inkább felsőfokú végzettséghez, diplomához lesz kötve, mint eddig. „A megszerezhető tudás lesz az érvényesülés és a munkaerőpiacon a meghatározó. Könnyebben lehet munkát szerezni és megtartani, ezért koncepcionális vitám van ezzel az állítással” – fogalmazott.

Másfél hónap a választásokig

Összehoztuk a legerősebb ellenzéki szövetséget, ennek egyik támogatottja Zuglóban Horváth Csaba, aki Hiller István szerint nagy biztonsággal nyer, de más helyeken is a szociáldemokraták-zöldek jelöltjei fogják nyerni az önkormányzati választásokat. Az ajkai konfliktusról, miszerint a Momentum feljelenti az MSZP-t, elmondta, a szocialisták és zöldek erős szövetsége bővül. Schwartz Béla már korábban egyeztetett a Momentum képviselőivel, politikai váltás nincs Ajkán, a civil szervezet indul és megnyerik a választást. Adminisztratív hiba történt és kommunikációs hiba volt a Momentum helyi és országos vezetése között – tette hozzá. A XII. kerületről pedig Hiller István kijelentette, MSZP-s nem indul. A helyi önkormányzat honlapján független képviselőként szerepel Vincze Géza, aki nem tagja a szocilista pártnak.