Külföldi nyaraláskor ne bízzuk az életünket a mobilra

Balkanyar 2024. április 19. 19:30 2024. ápr. 19. 19:30

Külföldi nyaralásunkra érdemes tudatosan felkészülni, tapasztalt barátoktól, utazásszervezőktől tájékozódni, hol mire figyeljünk, hogy elkerülhessük a kellemetlenségeket. Ezt ajánlja Kiss Róbert Richárd utazási szakértő, akivel a KlikkTV Mélyvíz című műsorában beszélgetett trükkökről, átverésekről Németh Péter.

Kiss Róbert Richárd, a tapasztalt utazó szerint világszerte sok a szabvány trükk, amire fel lehet készülni. Tipikus a zsebtolvajlás, az erre szakosodott bandák rutinosan fosztják ki a turistacsoportokat. Manapság a leggyakoribb célpontjuk a mobiltelefon, egy óvatlan pillanatban kikapják a nézelődő turista kezéből. Annak érdekében, hogy ne kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe, hiszen a „telefonban van az egész életünk, a legközelebbi hozzátartozónk számát sem tudjuk fejből”, az utazó azt ajánlja, ne bízzuk magunkat csak a mobilra. „Adatainkat mindig mentsük le több helyre, legyen nálunk bankkártya, és ami a legfontosabb – készpénz” – sorolja tanácsait Kiss Róbert Richárd.  

A szakértő szerint a tolvajok ellen a legjobb védekezés – ha nem is túl elegáns – az úgynevezett “hasi-tasi”. Érdemes a hasunkra kötni a kis táskát, ebbe rejteni a pénzt, telefont és kisebb értéktárgyat, ily módon megelőzhető a váratlan támadás. 

Európában nagyobb a jogbiztonság, de mindenütt vigyázni kell, legyen az étterem, taxi, vagy szálloda. Horvátország évek óta felkapott célpont, ezért azt javasolja, ott például legyünk óvatosak a parkolással, mert pénztárcánk és autónk lakkozása bánhatja akár a kisebb szabálytalanságot is. 

Durvább átverésekre, trükkökre kell számítani Európán kívül, ahol nem ismerjük a környezetet, a helyi szokásokat. Bár -– teszi hozzá az utazási szakember – sok olyat is tapasztalt, ami utóbb nem bizonyult totális átverésnek, csak – ahogy mondani szokták – „nem tárták fel az igazság minden részletét”. 

Szinte mindenütt legyünk körültekintők a repülőtéri taxisokkal, érdemes úgynevezett „minősített” taxit keresni. Általános és népszerű szinte minden tengerparti nyaralóhelyen a strandlopás. Itt nem csak az értékes tárgyainkra kell nagyon vigyázni, de „volt olyan hely, ahol még a törülközőt sem hagyhattuk a parton, mert mire odanéztünk, a szemfüles tolvajok már vitték is” – tette hozzá. 

Magyarországon is ismert, nem meglepő módszer a turisták kifosztására az éttermi túlszámlázás, kis odafigyeléssel ez is elkerülhető. 

Pozitív példaként említette a szakember Görögországot, ami reneszánszát éli, igazi sláger úticél lett az utóbbi időkben. Sok az olcsó fapados járat, kevés a lopás, jó a közbiztonság. Amire viszont felhívja a figyelmet, az az autóbérlés, és a szolgáltatókra nem jellemző pontosság.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.