Tükröt tartó kecskeméti ellenzék

Balkanyar 2024. április 21. 11:55 2024. ápr. 21. 11:55

Kecskemét 2023-as gazdálkodásáról, vagyis a zárszámadásról szóló rendeletről tárgyalt legutóbb a város fideszes közgyűlése. Az előterjesztés kapcsán elhangzott, hogy tavaly emelkedtek a helyi adóbevételek, legnagyobb mértékben az iparűzési adó növekedett, amely a helyi vállalkozások adóerő képességének erősödését is jelzi. Ez volt a júniusi választások előtti utolsó testületi ülés, így nem véletlen, hogy a napirendek a dicsekvésről, az önfényezésről szóltak. Vagyi arról, hogy a városban minden szép és jó: Kecskemét remekül épül-szépül! - Amiről az ellenzéknek más a véleménye.
Király József önkormányzati képviselő (Szövetség a Hírös Városért Egyesület), napirend előtti felszólalása ezt jól érzékeltette, amit az alábbiakban közlünk:

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Jegyző Úr! Tisztelt Közgyűlés! Rendhagyó ülés ez a mai, hiszen a választások előtti utolsó rendes közgyűlésünk. Ilyenkor nemcsak a napi ügyek jelennek meg bennem, hanem az elmúlt négy és fél év képviselői munkája, és az is, hogy milyen irányt vett városunk, hogyan élünk benne, illetve ellenzéki képviselőként mennyire tudtam megfelelni választóimnak és milyen ügyek mentén szolgáltam városunkat. Ugyanígy igaz ez frakciónk (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) minden tagjára is, hiszen mindannyiunk számára nagyon fontos városunk fejlődése, gyarapodása.

A majd öt évvel ezelőtti választás utáni várakozással teli pillanatok azonban hamar elillantak, mivel a kormánypárt képviselői a feladatmegosztás helyett saját kézbe vették a város irányítását. A közös munka helyett folyamatossá váltak az egyeztetés nélküli, sokszor „kézi vezérléses” döntések, ami nemcsak a közgyűléseken nyilvánult meg, hanem a város gazdasági, kulturális és sport életében is.

Az elmúlt években sokszor mondták nekem, hogy milyen jó dolga van szülővárosomnak, Kecskemétnek, hiszen a Mercedes jelenlétének köszönhetően gyarapodik a város és napról napra újabb gyárak idetelepüléséről szólnak a hírek. Ám a város lakói ezt nem így érzik. Ugyanis Kecskemét belső úthálózata túlterhelt, útjaink, járdáink felújításra szorulnak, közvilágításunk immár tíz éve problémás, közterületeink ápolatlanok, zöldfelületeink csökkennek, a fiatalok nem találnak maguknak megfelelő szórakozóhelyet, és még lehetne sorolni. Az, hogy az utóbbi hetekben a kormánypárt és jelöltjei nap mint nap virágot, fát ültetnek és közösségi rendezvényeken mutatkoznak, mindezt zajos sajtóvisszhanggal, csupán tűzoltásszerű kampányfogás. Egy találó, szellemes kínai mondás szerint: „a reggel ültetett fa estére még nem vet árnyékot”.

Az Európai Unió, melyet a kormányhoz hasonlóan a városvezetés is előszeretettel állít be ellenségnek, több százmilliárd forint összegű támogatást nyújtott városunknak az elmúlt két évtizedben. Mind az idetelepült nemzetközi cégek, mind a rengeteg EU-s támogatás ellenére egy negyed évszázad sem volt elég a kormánypárti városvezetésnek arra, hogy töredékét felmutassa elődeink vívmányainak, gondolok itt Lestár Péterre és Kada Elekre, akik 15 év leforgása alatt alakították ki a ma is látható főterünket, a Rákóczi utat, felépült a városháza, a színház, a Cifrapalota és még sok középület. Mi több, a városvezetés nem hogy erősítené nemzetközi kapcsolatainkat, hanem az utóbbi években szinte teljesen leépítette azokat. Partner- és testvérvárosi kapcsolataink formálisakká váltak, így például a nemzetközi csereprogramok, a több évtizedes sportnapok, amik összekötöttek minket Európával és a világ számos más részével. A méltán világhírű Csipero Gyermekfesztiválunk a végóráit éli, pedig a jövőbeni együttműködés záloga gyermekeinkben rejlik.

Mindehhez még az is párosult, hogy a médiában ez alatt a négy és fél év alatt szinte csak negatív hírekben szerepeltünk, mint ellenzéki képviselők, pedig számos olyan ügyet hoztunk felszínre, aminek tisztázása a város polgárainak érdekeit szolgálta. Így volt ez a különböző vizsgálóbizottságok kapcsán, de sok interpellációban, indítványban is. Mindezeket a kormánypárti frakció szinte gondolkodás nélkül elutasította, leszavazta. Annak ellenére, hogy a Mercedes és beszállítói közel másfél évtizede itt vannak, Kecskemét nem mutatja annak jeleit, hogy egy élhető, zöld, fenntartható város lenne. Ennek felelősei egyértelműen önök, polgármester asszony, akik Kecskemétet ez idő alatt irányították. Ebből elég volt, ezen változtatni kell! A Szövetség a Hírös Városért Egyesület éppen ezért 12 fejezetben részletezve egy olyan programot készített, amely Kecskemét polgárainak szól, és arról a kiszámítható jövőről, amelyben békében és jól élhetnek a város lakói.

Éppen ezért fontos, hogy a június 9-i önkormányzati, nemzetiségi és Európai Parlamenti választásokon szavazatukkal minél többen mondják el véleményüket, hiszen ezzel újabb öt évre jelölik ki az irányt városunk számára. Ahhoz, hogy változást érjünk el, kérem városunk polgárait, szavazzanak a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeire!”