Magyar Péter úgy beszél a nőkről, mintha még mindig fideszes lenne

Föld S. Péter 2024. május 1. 07:25 2024. máj. 1. 07:25

„Dobrev Klára, ilyen egészen ijesztő, de ha gyerek lennék, vagy gyerekem lenne, lehet nem tolnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.” Magyar Péter mondta mindezt Szokolyán, a politológushallgatók táborában. A volt igazságügyi miniszter egykori férje azért fejezte ki magát ilyen faragatlan módon, mert állítása szerint taszítják őt a választási plakátok, de a legjobban Dobrev Klára plakátja. Magyar Péter nemrégiben szakított a Fidesszel, de Orbán Viktor pártjának stílusától nem tudott szabadulni, és afféle neki járó jussként, vitte magával.

Bár Gulyás Gergely, Magyar egykori egyetemi évfolyamtársa (nem mellesleg barátja és esküvői tanúja) korábban azt nyilatkozta, hogy a morális fölény a jobboldali újságírók oldalán van, számtalan idézettel lehet bizonyítani, hogy ez az állítás nem igaz. 2020 októberében például egy bizonyos Zummer Fülöp álnéven publikáló sajtómunkás a Fidesz Pravdájának számító Magyar Nemzetben „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése" címmel a következőket írta: „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait." Ebből a veretes szövegből nemcsak azt tudtuk meg, hogy ez a polgári újságírás, hanem az is hamar kiderült, hogy a Zummer Fülöp álnév azt a Szikszai Pétert takarja, aki vezérigazgató-helyettes volt a Hír TV-ben, hírigazgató az Echo Tv-ben, illetve főszerkesztő-helyettes az ugyancsak Fidesz-közeli Magyar Időknél. 

2009 januárjában a kormánypárti humor felkent papja, Fábry Sándor az Esti Showder felvételén a következőkkel szórakoztatta a megjelent nagyérdeműt: „Most tényleg elképzelem, hogy Lendvai Ildikót dugja egy csődör szamár a Combino villamoson. Lendvai Ildikótól elnézést kérünk, mint nőtől, ez csak egy költői kép. Így elképzeljük.” Nem emlékszünk arra, hogy a keresztény-konzervatív-polgári-nemzeti hölgyeket tömörítő, Ájtatós Manóról elnevezett szentfazék tagozat felháborodott volna, amikor a 888 – főszerkesztő: G. Fodor Gábor – maszturbációs segédeszköznek nevezte az MSZP egyik korábbi elnökének a feleségét. És kiakadhattak volna azon is, hogy a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének tulajdonosa, a várbéli lakások bérlésében igen jelentős jártasságú Bayer Zsolt néhány éve ekképp írt egy akkor 18 éves diáklányról, Nagy Blankáról: „Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki, ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet, és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves!... No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli.” 

Ehhez képest felüdülés, hogy a nőkről többször is lekezelően nyilatkozó Kövér László 2020 áprilisában a Bayer Showban úgy fogalmazott, hogy „én szánalommal tekintek azokra a képviselőkre, akiknek a személyi száma kettővel kezdődik.” 

Fenti példákat csak azért hoztuk fel, hogy érzékeltessük az olvasókkal: ez a Fidesz stílusa. Ők így szoktak beszélni a nőkről (és a nőkkel), feltehetőleg ezt hozták otthonról, neveltetés gyanánt. Ez volna az a keresztény-konzervatív morális magaslat, amelyet az ő köreikben polgárinak is szokás nevezni. Lehet kedvelni és nem szeretni Dobrev Klárát és pártját, nőkről – tegyük hozzá: bárkiről – így beszélni nettó tahóság. Vannak helyek, ahol elmegy az ilyen, ezeket a helyeket rossz hírű kocsmáknak hívják, és adott esetben súlyos ütlegelés lehet a vége. Jobb körökben kivezetik a társaságból, aki ilyen módon nyilvánul meg, de valószínűbb, hogy már eleve be sem engedik. 

Magyar Péter Szokolyán elővezetett mondatai – a felvétel Molnár Csaba Facebook oldalán érhető el – amelyekkel a fiatal politológushallgatókat, a jövő nemzedékét okította, nem Dobrev Klárának ártottak, viszont napnál fényesebben bizonyítják, hogy sok évi Fidesz-tagság, bizony, nyomot hagy az emberen.