Ünneplő félegyházi nyugdíjasok

Balkanyar 2024. május 21. 08:21 2024. máj. 21. 08:21

Fennállásának 39. évfordulóját ünnepelte a napokban a Kiskunfélegyházi Vöröskereszt Nyugdíjas Klub. Ebből az alkalomból múltidőző összejövetelt tartottak a tagok a helyi Szakmaközi Művelődési Házban. A jó hangulatú rendezvény eseményeiről Mindszenti Lászlóné, a klub egykori elnöke számolt be.

– Vendégként jelen volt dr. Schulcz József nyugalmazott sebész főorvos, Magonyné Kis Czakó Katalin, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke és Elek Ferenc citerazenekara. A tagokkal közösen megemlékeztünk a Nemzetközi Vöröskereszt létrejöttéről, ami egy világszerte elismert humanitárius szervezet. Henri Dunant 1863-ban alapította. Dunantot mélyen megrendítette a szolferinói csata borzalma, aminek során több ezer katona szenvedett és halt meg elhagyatottságában. Dunant az esemény hatására írta meg Egy emlékezetes Solferinói látogatás című könyvét. Ebben vetette fel először az ápolási tevékenység fejlesztésének szükségességét a csatatéren.
A Nemzetközi Vöröskereszt fő célja az emberi szenvedés enyhítése vészhelyzetekben és konfliktusok idején. Az alapelvek közé tartozik a pártatlanság, a semlegesség, az emberiesség és a szolgálatkészség, amik alapján függetlenül segítenek minden rászorulón, politikai vagy vallási megfontolások nélkül. A tagok az ápolás, segélyezés, védelem és az egészségügyi oktatás terén tevékenykednek.

- A szervezet önkénteseket toboroz, segélyszállítmányokat szervez, egészségügyi ellátást és oktatást nyújt, véradásokat tart, hogy növelje a katasztrófákra való felkészültséget és a helyi közösségek ellenálló képességét.

- Az emlékezés után áttekintettük szakmai programjainkat, közülük a következő egy lakiteleki kirándulás lesz. Ezt követően, Takács Endre meghívására júniusban részt veszünk egy egésznapos kiránduláson a kiskunmajsai fürdőbe – nyilatkozta Mindszenti Lászlóné a Félegyházi Közlönynek.

Az ünnepi nyugdíjas összejövetelt egy táncos, énekes program zárta.