Komjáthi Imre: nekünk aktív kapcsolatunk van a valósággal

Balkanyar 2022. augusztus 9. 16:22 2022. aug. 9. 16:22

A kormány miután megfenyegette Komjáthi Imre országgyűlési képviselőt, hogy feljelenti rémhírterjesztésért, amiért azt nyilatkozta, hogy a mentők és a tűzoltók az üzemanyagot a piaci áron kapják, a mai napig sem küldött semmilyen megnyugtató hivatalos levelet, arról, hogy valóban finanszírozni fogják a költségvetésből a tűzoltó-és mentőautók tankolását – mondta mai online sajtótájékoztatóján az MSZP elnökhelyettese.

Néhány nap telt el azóta, hogy Komjáthi Imre országgyűlési képviselő kiállt a sajtó elé, hogy elmondja milyen problémákat okoz, hogy a tűzoltók és a mentők is piaci áron kapnak üzemanyagot. A tűzoltóságok kaptak egy olyan körlevelet is, amely felszólította őket a spórolásra. Másnap a Katasztrófavédelem azt mondta, hogy nem spórolásról, vagy megszorításról van szó, hanem észszerű működésről. Ahogy Komjáthi mondta, erre kérdezte meg az egyik tűzoltó, hogy miért, eddig észszerűtlenül működtünk?

Akkor a Fidesz és a kormány reakciója az volt, feljelentenek rémhírterjesztésért. Meg lehet tenni ma Magyarországon, hogy egy országgyűlési képviselőt azzal lehet fenyegetni, hogy feljelentik, azért, mert kimondja az igazságot. Ezért tájékozódtam a mentőknél, tűzoltóságoknál, és a szakszervezeteknél, aktív állományban dolgozóktól, hogy mi a helyzet azóta – mondta el a szocialista politikus keddi online sajtótájékoztatóján. 

Az a helyzet, hogy megdöbbenve tapasztalták, hogy – miközben az MSZP elnökhelyettese kikényszerített a kormányból egy reagálást, amiben leírták, hogy a költségvetésből finanszírozni fogják és visszapótolják azokat az összegeket, amelyek hiányoznak ahhoz, hogy a tűzoltó és mentőautók megfelelően meg legyenek tankolva –, az érintettek hivatalos tájékoztatást nem kaptak erről. „Pedig jó lett volna, ha megnyugtatják őket, hogy lesz elég üzemanyag, és a tűzoltók is gyakorolhatják a mentést” – vélte Komjáthi. 

Majd hozzátette: azt is látták a mentők és a tűzoltók, hogy 500 milliárd forint extra profitja van a MOL-nak. Ebből juthatna nekik is. De azt is tudják, hogy az MVM-nek van 1,4 milliárd forintja arra, hogy a Fradit támogassa, akkor minden bizonnyal jut arra is 1-2 milliárd, hogy a tűzoltókat és a mentőket támogassák ebből. 

„Remélem, hogy a mostani kiállásommal elérhetem, hogy a kormány határozottan állást fog foglalni abban, hogy minden forrást biztosítani fog a mentők és a tűzoltók számára az eredményes és jó munkavégzéshez és ezt az érintettekhez is eljuttatja” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

Azzal folytatta, hogy a mentők azt is jelezték, hogy milyen komoly gondot okozhat magának az üzemanyagnak a beszerzése is, amikor nagyon sok olyan kút van már, amely bezárt. A szolnoki kórháznál, ahol már bezárt a fertőzőosztály, az onkológia, nem tud működni a gyermekintenzív és csak hétfőn és szerdán szülhetnek a nők, mert a szülészeti osztály sem tud munkaerőhiány miatt működni, ott a mentőknek több, mint 100 km-re kell vinniük a betegeket. Érthető, hogy félnek attól is, hogy nem lesz hol tankolniuk útközben. 

A kormány ne azzal legyen elfoglalva, hogy országgyűlési képviselőket fenyeget, azzal legyen elfoglalva, hogy a tűzoltókat, a mentőket, az ott dolgozókat nem stresszeli a bizonytalansággal, hanem megfelelő tájékoztatást adnak nekik. Emellett, ha azt akarja, hogy mások spóroljanak, mutasson példát: nem kell többmilliós fizetés az államtitkároknak és nem kell túlfűteni vagy túlhűteni a Karmelita kolostort sem, ha ilyen a helyzet – magyarázta a szocialista politikus.

Nekünk aktív kapcsolatunk van a valósággal és azt követeljük, hogy a kormány ne csak kommunikációval akarjon megoldani mindent, hanem valós tevékenységgel, valós kormányzással tegye ezt – fejezte be Komjáthi Imre sajtótájékoztatóját.

Forrás: Hírklikk