Pintér-közeli cég őrizheti a művészeti akadémia ingatlanjait

Zutyu 2021. szeptember 19. 07:56 2021. szept. 19. 07:56

A megbízást egy olyan cég nyerte, melynek meghatározó tulajdonosa a Fidesz örökös belügyminiszterével bizniszelt.

Áfa nélkül 726 020 040, áfával együtt pedig csaknem egymilliárd forintért őrizheti a következő években a Magyar Művészeti Akadémia épületeit az S-System Service Kft. - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A fideszes művészeti akadémia ingatlanportfoliójának zöme a belvárosi Vigadó téren található és része az állami milliárdokból kipofozott Pesti Vígadó, illetve több ott működő intézmény is. De nekik kell majd őrizniük a Budakeszi úton lévő az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetet is. Egy-egy ingatlan van még az őrzendők közül az Andrássy úton, a Bajza utcában, illetve a Városligeti fasoron is.

A nyertes S-System Service Kft. az utóbbi években sorra húzza be a közpénzes megrendeléseket. A III. kerületben kezdték iskolákkal, aztán jöttek nagyobb falatok is, például 1,27 milliárd forintért elnyerték a  Fővárosi Törvényszék, illetve az akkor még Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal 19 épületét is. És szerepelt már a megrendelőik közt a Magyar Művészeti Akadémia is. 

A cég arról ismert, hogy idén májusig tulajdonos volt benne Kántor Tibor, egykori hírszerző, aki korábban Pintér Sándor közvetlen munka- és üzlettársa volt. Kántor a 24.hu cikke szerint igazgatósági tagként vett részt Pintér egykori cégében, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ben (CBSZ) – 2010-ben pedig (több mint két évre) vezérigazgató lett a Prostazia Zrt.-ben, aminek a későbbi belügyminiszter, vállalkozásaiból kiszállva eladta a CBSZ Zrt.-t. Kántor emellett igazgatósági tagként volt jelen a Pajzs 07 Zrt.-ben is, ami 2010-ig szintén Pintér-érdekeltségnek számított.