560 milliárd forint értékű EU-s támogatást veszített Magyarország

Balkanyar 2022. július 2. 09:51 2022. júl. 2. 09:51

Már 1,4 milliárd euróval csökken a Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatás az EU járvány utáni gazdaságélénkítő alapjából. Azonban még ennek a lecsökkent összegnek a kétharmada is elveszhet, ha a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük.

Magyarországnak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat. A helyreállítási alapról rendelkező jogszabály ugyanis kimondja, hogy a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását 2022 júniusában aktualizálni kell a 2020-as és a 2020-2021-es összesített GDP változására vonatkozó tényleges eredmények figyelembevételével.

A most bejelentett csökkentés mértéke nem váratlan, az, hogy végül mennyi jut el ebből Magyarországra, még kétséges. A magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások ugyanis egy ideje egyhelyben topognak, mert Brüsszel még mindig a kormány válaszaira vár – írja a Népszava.

A tárgyalások irányításáért felelős Valdis Dombrovskis európai bizottsági alelnök a Szabad Európának adott múlt heti interjújában azt mondta, hogy nem tapasztalt érdemi előrelépést a tervről zajló egyeztetéseken. Hasonló megállapításokat tettek név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrásaink is, hozzátéve, hogy ha az Orbán-kormány kellő elszántságot mutatna, gyorsan meg lehetne állapodni. Több milliárd euró a tét, amit Magyarország vissza nem térítendő támogatásként kaphat az EU járvány után létrehozott pénzügyi alapjából.

Amennyiben a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem fog hozzájutni. Az előírások szerint, ha az év végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti.

Magyarországnak egyre inkább szüksége van az uniós támogatásra, amit megerősített Navracsics Tibor két héttel ezelőtti látogatása is. Az egykori magyar EU-biztos, aki az Orbán-kormányban most az EU forrásokért felel, a megbeszélések végén azt mondta, lépésről lépésre akarnak haladni, hogy még idén aláírják a megállapodást. Erre Brüsszelben is látnak lehetőséget, ugyanakkor meglepetést és felháborodást keltett, hogy közvetlenül a Navracsics-vizit után az Orbán-kormány váratlanul megvétózta a globális társaságiadó-minimumról készülő megállapodást.

Forrás: Népszava