Az olimpia legcsodálatosabb napja

Bánó András 2021. augusztus 3. 16:40 2021. aug. 3. 16:40

Lehet, hogy Tokió utcáin egyre többen követelik, hogy a koronavírus járvány miatt függesszék fel az olimpia további küzdelmeit, de én reménykedem abban, hogy ez nem fog megtörténni. Ha megtörtént volna, amit az utca népének egy része akar, akkor nem csodálhattuk volna azokat a magyar sportolókat, akik kedden fantasztikus sikereket értek el.

Magyar idő szerint már kora hajnalban megkezdődött az éremeső a kajak-kenu pályán. Kopasz Bálint olyan imponáló versenyzéssel győzött a legklasszikusabb kajakszámban, az ezer férfi egyesben, amire csak a legnagyobb klasszisok képesek, és vegyük figyelembe, hogy Bálint még csak 21 éves! A másik döntőbe jutott magyar, Varga Ádám, pedig óriási hátrányt ledolgozva jutott ebben a számban az ezüsthöz. Kozák Danutáék úgy lettek bronzérmesek, hogy a rajt után billegett a hajójuk, és az elején arra ment el az erejük, hogy fel ne boruljanak. 

Jött az újabb magyar csoda, a vitorlázó Berecz Zsombor személyében, aki fantasztikus versenyzéssel ezüstöt szerzett az összetettben úgy, hogy megnyerte azt az éremfutamot finndingiben, ahol a pontok duplán számítanak. És ha nagy ellenfele a brit Scott a végén nem lép előre két helyet a mezőny közepén, még arany is lehetett volna az ezüstből. Így is Zsomboré a sporttörténelmi dicsőség, vitorlázásban ezüstérmet még egyetlen magyar sem szerzett korábban.

Következett az újabb izgulni való: a női pólósok meccse a hollandok ellen. Bár egy kicsit hátradőlhettünk a 10-7-es háromgólos magyar vezetésnél, de a hollandok nem adták egykönnyen magukat. Kiegyenlítettek, de ekkor a csapat elképesztően összeszedte magát, és kétséget sem hagyott, hogy ők érdemlik meg a négy közé jutást. Már csak azon kell izgulni, hogy az elképesztő bravúrokat bemutató kapus, Magyari Alda keze rendbe jöjjön a spanyolok elleni meccsre, mert most csak fagyasztani tudták a véghajrában.

Amikor pedig sok magyar családnál jó ebédhez szólt a nóta, szőnyegre lépett a 34 éves Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kg-os súlycsoportjában, hogy megvívja életének utolsó meccsét az aranyért a nála 12 évvel fiatalabb kirgiz Mahmudovval szemben. Aki látott már kötöttfogású meccset, az tudja, elég egy óvatlan mozdulat, egy pillanatnyi dekoncentráltság a szőnyegre kerüléskor, és elúsznak a remények. Most minden együtt volt egy csodás pályafutás megkoronázásához, a kirgiz birkózó egyetlen akcióra sem volt képes, és a meccs végén boldogan rohanhatott körbe Lőrincz Tamás a vállára borított magyar zászlóval. Megszületett a negyedik magyar arany a tokiói olimpián a négy ezüst és a három bronz mellett.

És még nincs vége: holnap Tamás testvéréért izgulhatunk, ő is döntőt birkózik, csak nem a 77, hanem a 87 kilogrammos súlycsoportban!