Ekkor boríthatja az asztalt az Orbán-kormányra az Európai Unió

Balkanyar 2022. január 18. 04:45 2022. jan. 18. 04:45

Tavaly egy Lengyelország és Magyarország által is elítélt lépéssel az EU felhatalmazást kapott arra, hogy visszatartsa a költségvetési kifizetéseket a demokratikus visszalépésekkel vádolt országoktól. Az Európai Bizottság, a blokk végrehajtó szerve már február elején beindíthatja ezt az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amint az Európai Bíróság döntést hoz annak jogszerűségéről – mondta egy, a tervet ismerő tisztviselő. 

Az EU azzal vádolja a Morawiecki- és az Orbán-kormányt, hogy úgy alakították át az igazságszolgáltatást, hogy azzal sérült annak függetlensége, korrupcióval gyanúsítja őket, és azzal, hogy nem hajlandók betartani az uniós jog elsőbbségét, amely a blokk alapító szerződésének egyik legfontosabb alaptétele. A Brüsszelből érkező euró milliárdok segítettek a két volt kommunista gazdaság átalakításában, de az EU óvatossá vált amiatt, hogy a kormányok a demokrácia aláásására és a blokk elleni támadásra használják fel a forrásokat – írja a Bloomberg cikkét szemléző Napi.hu.

Lengyelország, amely több jogállamisági kérdésben is összeütközésbe került az EU-val, több mint 130 milliárd eurót (149 milliárd dollárt) veszíthet el a blokk hét éves költségvetéséből. Magyarország több mint 40 milliárd eurótól (14 245 milliárd forinttól) eshet el, ha az eljáráson megállapítják a jogállamiság sérülését.

A döntés egybeeshet azzal a január 24-i határidővel, ameddig Magyarországnak és Lengyelországnak válaszolnia kell az EU azon aggályaira, hogy a blokk által nyújtott pénzeszközökkel történtek-e visszaélések, vagy hogy a blokk pénzügyi érdekei veszélybe kerültek. 

A keleti országok számára nem is jöhetett volna rosszabbkor a harc, hiszen a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án a magyar választók elé áll, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökre pedig jövőre várnak választások.

Az EU kevés esélyt lát arra, hogy akár Varsó, akár Budapest az utolsó pillanatban olyan engedményeket tegyen, amelyek megakadályozhatnák a konfliktus eszkalálódását – különösen nem a magyarországi parlamenti választások előtt – mondta a Bloombergnek egy EU-s forrása.

Orbán Viktor miniszterelnök decemberi rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Európai Bizottság politikai játszmát folytat, mert az ellenzéket akarja kormányra segíteni, a brüsszeli testület szerinte olyan vezetést akar, amelyik a „kezére játszik".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanezen az eseményen annyival egészítette ki a miniszterelnököt, hogy az Európai Bizottságnál először adta be a helyreállítási terveit Magyarország, majd az országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ami után szerinte ez a folyamat megakadt. Úgy véli, hogy minden azon múlik, hogy az EB be akar-e avatkozni a magyar választásokba 2022-ben és támogatja a meleglobbit.

A brüsszeli testület azonban kifogásában a közbeszerzési eljárások hiányos transzparenciájára, a korrupcióra, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos problémákra hivatkozott minden hivatalos fórumon, többször cáfolták a budapesti vezetés állítását, hogy az LMBTQ-jogszabály miatt utasították volna el a magyar terveket.

Forrás: Napi.hu