Eltűnik a magyar focitérképről az egykori bajnokcsapat

Balkanyar 2022. július 1. 12:40 2022. júl. 1. 12:40

1994-ben a Kispestet és a Békéscsabát megelőzve nyerte meg a bajnokságot a Vác, majd a Bajnokok Ligájában a francia PSG-vel szemben játszott selejtezőt. Most a Pest megyei I. osztályban fog játszani.

A jelenleg a harmadosztályban szereplő váci futballcsapat arról tájékoztatott hivatalos honlapján, hogy ugyan a múlt héten elfogadta a magyar szövetség (MLSZ) a nevezésüket a következő szezonra, mégsem vállalják az NB III.-ban való részvételt. A városban így is lesz harmadosztályú foci, mert a Nógrád megyei első osztályból feljutó Bánk Dalnoki Akadémia ott játssza a meccseit – írja a Telex.

A klubnál a finanszírozási lehetőségek beszűkülésével indokolták a visszalépést. Azt is közölték, hogy sem cégek, sem az önkormányzat nem tudta segíteni a klub szándékait, ezért kényszerültek a drasztikus döntésre.

A váci önkormányzat úgy reagált, hogy „évek óta meghosszabbították a stadion-rekonstrukciót célzó tao-beruházás lehetőségét, amelyhez a váci önkormányzat – ma is törlesztett hitelből – az előző önkormányzati ciklusban 180 millió forintot biztosított. Ebből azonban eddig még a harmadik vonalhoz előírt infrastrukturális feltételeket sem hozta létre a klub. A hazai bajnokikra az utóbbi években hol ideiglenes engedéllyel Vácon, hol pedig akár több száz kilométerrel távolabb a városunktól máshol került sor.”

A Vác a legnagyobb sikerét 1994-ben érte el, amikor a Kispestet és a Békéscsabát megelőzve, bajnok lett, és a Bajnokok Ligájában a francia PSG-vel szemben játszott selejtezőt, és kettős vereséget szenvedett (0–3 és 1–2).

A Vác a '90-es években többször szerepelt a nemzetközi kupákban Csank János irányításával, a Benficával is találkozott 1992-ben, igaz, akkor is kettős vereséggel búcsúzott.