Kihátrált a kormány Kocsis Máté mögül? – A miniszterek ellentmondtak a frakcióvezetőnek

Balkanyar 2024. április 15. 12:15 2024. ápr. 15. 12:15

Írásbeli kérdést küldött Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a kormány minden miniszterének, hogy megtudja, hány rokont, ismerőst juttattak az illetékes tárcavezetők állami munkahelyhez, pozícióhoz kinevezésük óta. A szocialista politikus mindezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének kijelentésére hivatkozva kérdezte, a kormánypárti politikus ugyanis úgy nyilatkozott korábban, Magyar Péter csak felesége pozíciója miatt jutott komoly állami tisztségekhez.

Korábban úgy tette fel a kérdést az MSZP képviselője, hogy „Ön hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta?” – erre azonban minden minisztertől ugyanaz a válasz érkezett, mely szerint a vezetői kinevezéseknél mindig az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadók. Tóth Bertalan szerint ezzel azonban ellent mondanak a miniszterek Kocsis Máté és Varga Judit kijelentéseinek, miszerint Magyar Péter csupán felesége pozíciója miatt juthatott zsíros állami tisztségekhez.

A szocialista politikus kiemelte, ő nem szándékozott kétségbe vonni a fideszes frakcióvezető szavait, ezt azonban helyette megtették a kormány miniszterei. A kormány tehát kihátrált Kocsis Máté és Varga Judit mögül, végső soron pedig Magyar Péter állításait támasztja alá.

Tóth Bertalan nem csak a vezetői kinevezésekre kérdezett rá, hanem minden más állami pozícióra is. Azt pedig, hogy ezen posztok esetében közrejátszhatnak személyes ismeretségek is, egyik miniszter sem tagadta.

Kocsis Máté frakcióvezető teljes természetességgel beszélt arról, hogy valaki családi kapcsolata miatt jut magas állami pozícióba, ebből következik, hogy az Orbán-kormányok alatt bevett szokás, hogy a fideszes politikusok rokonai, barátai, családtagjai kerülnek az állam alkalmazásába és nem azok, akik kiérdemelnék ezt szakmai rátermettségükkel, szorgalmukkal.

Az MSZP frakcióvezetője nem hagyja ennyiben az ügyet, újabb kérdéseket küldött a minisztereknek:

1. A vezetői kinevezéseken kívül eső egyéb állami pozíciók betöltésénél pontosan milyen szempontok az irányadók a tárcánál, ha az adott munkakörre vonatkozó, megfelelő szakmai tapasztalatok csak a vezetői kinevezéseknél irányadók minden esetben?

2. Hány rokona, hozzátartozója, ismerőse jutott így vezetői kinevezéseken kívül eső munkahelyhez az állami szervezetrendszerben miniszterré történő kinevezése óta?

Milyen munkakörben helyezkedtek el a szerencsések az állami szervezetrendszerben?